Има нещо доста сбъркано в училище, в което учениците масово си пишат домашните, допитвайки се до Уикипедия, а учителите им ги изпитват пред черната дъска и записват оценките с химикал в опърпан хартиен дневник. Но дори вечната баба Илийца не може да спре българското образование да се развива в дигиталния XXI век. Технологиите ще променят обучението и това е неизбежно.

Учените сравняват навлизането на компютъра в живота ни с изобретяването на печатната книга. А благодарение на телекомуникациите скоростта на предаване на информация е нараснала хиляди пъти само за последните години. Съчетанието от тези технологии се отразява най-вече на младите, те са най-възприемчиви към нововъведенията, просто защото са родени в този век и не са правили преход от аналоговия към дигиталния свят. Наричат днешните деца Поколението Z или Дигитални туземци. Те работят с технологиите с лекота за разлика от по-големите, които съответно са Дигитални имигранти.

Това поколение е мултимодално,

обяснява доц. Стоянка Лазарова, преподавател по педагогика, то учи чрез различни канали, визуално-кинетично. Ежедневното боравене с различни технологии е развило у новите деца пространствено визуално мислене, многозадачност, многоканалност и бързина на възприятията. В училище децата очакват да получат информацията по същия начин, иначе не я възприемат.

И ако всички сме съгласни, че училището е най-важният фактор в живота на едно дете, веднага след семейството му, то трябва спешно да го осъвременим. В противен случай децата ни са обречени да намразят всяка форма на образование и всъщност да изостанат от света, който отдавна е въвел дигиталното в училище.

Какво е нужно, за да влезе българското училище в XXI век?

На първо място, нужен е интернет във всяко училище, разбира се. След като телекомпаниите са достигнали до всяко кьоше на България, значи всяка класна стая може да е вързана към глобалната мрежа.

Учителите, които са носители на знанието, трябва да бъдат адекватни на времето и да използват интерактивни методи на преподаване, да накарат децата да „преживяват“ материала – с изображение, звук и видео, вместо само с текст.

Децата имат нужда да споделят въпроси, познания, открития и да търсят обратна връзка от съученици и учители. Най-лесният начин да го направят е през мобилни устройства и нет.

Родителите също трябва да имат информация за преподаването, постиженията, трудностите на своите деца. Как? Чрез електронни дневници, например, които пестят време на всички в образователната верига.

Една от популярните платформи, която много училища вече избират и въвеждат, е „Училище 365”. Тя е разработена от „Уеб сървисис“ ЕООД и се предлага съвместно с Виваком, като е базирана на Office 365 for Education. От нея могат да се възползват директори, учители и ученици. В платформата се качват учебници и помагала, правят се тестове и домашни чрез мобилно устройство, има възможност за обработване на всякакви електронни документи.

Цялата информация се съхранява в облак.

Това е доказано ефективен начин да бъде привлечено вниманието на децата към ученето и отразява неопровержимия факт, че днешните подрастващи прекарват значителна част от своето време с телефон или таблет в ръце и трудно биват мотивирани да забавят скоростта и да учат от хартиен учебник.

Добър пример за дигитализация на образованието е внедряването на Google G suite в прочутата Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, където Центърът за творческо обучение съвместно с Виваком активира облачно пространство за училището, след което обучава екипа му за работа с приложенията. Резултатите не закъсняват и така за пореден път технологиите доказват, че имат важно място в учебния процес.

Вместо училището да се бори срещу смартфоните и таблетите, по-добре да ги включи в инструментариума за обучение и мотивиране на учениците в дигиталната ера. И колкото по-скоро стане това, толкова по-бързо ще се върне интересът на учениците към училището.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара