Когато попаднем на хранителни добавки за отслабване и изгаряне на мазнини (фет бърнъри), подсъзнателно ги свързваме с нежелани странични ефекти, забранени вещества, стимуланти или енергетици.

Поради големия обем информация и различни реклами за тях, трудно можем да вземем правилно решение в избора си и често ги отбягваме.

Какво представляват фет бърнърите?

Фет бърнър е хранителна добавка, която може да ни помогне в борбата с излишните килограми, използвайки няколко различни механизма. Той съдържа съставки, които имат способността да ускорят изгарянето на мазнини, забързат метаболизма, потиснат апетита за храна и/или имат термогенен ефект.

Всичко дотук изглежда повече от добре и е нормално да се запитаме:” Ще има ли ефект, ако не спортувам или не спазвам режим на хранене?”

Важно: Самостоятелен прием би имал положителен ефект, но за най-добри резултати винаги е препоръчително да има поне минимална физическа активност и ограничения в храненето.  Подходящи варианти са дори бързо ходене, изкачване на стълби, скачане на въже, любим спорт и др.

Видове хранителни добавки за отслабване

Липотропни фет бърнъри – Без стимуланти или енергетици

Това са хранителни добавки, чиято основна цел е да подпомогнат по естествен път изгарянето на мазнини. Липотропните вещества постигат това, като подобряват транспорта на мазнините и използването им под формата на енергия.

Те имат значително по-меко действие и не въздействат негативно на централната и периферна нервна система, т.е. – не притежават свойството да възбуждат и предизвикват напрежение, ускорен пулс и/или проблеми със съня.

Основната полза на липотропните фет бърнъри е да гарантират ефективното изгаряне на повече мазнини, без непременно да увеличават общия енергоразход.

Странични ефекти

Няма известни сериозни странични ефекти. Повечето липотропни вещества се срещат натурално в тялото или в храната, която консумираме всеки ден.

Въпреки това е важно да спазваме предписанието на опаковката, за да избегнем нежелани реакции.

Термогенни фет бърнъри

Думата „термогенен“ буквално означава производство на топлина.

Термогенните фет бърнъри са хранителни добавки, които работят за ускоряване на метаболизма. По този начин приеманата храна се изразходва по-лесно и се превръща в енергия, вместо да се складира под формата на мазнини.

Този вид  хранителни добавки също може да помогне за потискането на апетита и подобряване на концентрацията и вниманието.

Активните съставки в термогенните добавки варират в зависимост от марката, но повечето съдържат енергетици, като кофеин, гуарана, зелен чай, гарциния камбоджа и др.

Ако основната ви цел е изгаряне на мазнини и бързо понижаване на килограми, то прием на фет бърнър преди кардио тренировка е чудесен вариант.

Проблемът идва от това, че бързата загуба на мазнини и килограми, довежда и до бърза загуба на мускулна маса, която повечето нередовно спортуващи не притежават в здравословни количества.

Затова комбинацията между кардио тренировка и силова тренировка е най-удачен и бърз вариант да загубите мазнини и килограми, но в същото време да запазите красив и стегнат вид на кожата и тялото си като цяло.

Подходяща тренировъчна програма за изгаряне на мазнини може да разгледате и изтеглите тук: 20 Упражнения за отслабване в PDF формат

Възможни странични ефекти

Докато при липотропните фет бърнъри, изключително рядко може да се наблюдават странични ефекти, то при термогенните, лесно може да се прекали и да усетите някой от следните симптоми:

  • Глaвoбoлиe;
  • Гaдeнe;
  • Нepвнocт и paздpaзнитeлнocт;
  • Бeзcъниe;
  • Тpeпepeнe;
  • Бoлĸи в cтoмaxa;
  • Сĸoвaнocт.

Имайте предвид, че посочените симптоми се наблюдават при прекаляване с препоръчителната дневна доза.

Най-добрият и безопасен вариант е да се започне с минимално количество (половин доза) и да се регулира, след като прецените вашия толеранс.

Важно: Ползите от взимането на термогенни формули са променливи, защото нервната система се адаптира към действието им в порядъка на 4-6 седмици прием. След това първоначалният ефект отслабва и е препоръчително да се направи почивка от 2 седмици, след което да се поднови употребата.

Въглехидратни блокери/Carb Blockers

Блокерите на въглехидрати са следващите по вид хранителни добавки за изгаряне на мазнини и отслабване. Известни са също като нишестени блокери и могат да помогнат за блокиране на ензимите, необходими за смилането на определени въглехидрати.

Основната съставка в блокерите обикновено се извлича от фасула и се нарича екстракт от Phaseolus vulgaris или екстракт от бял боб.

Смилаемите въглехидрати могат да бъдат разделени на две основни групи – прости и сложни. Простите въглехидрати се намират естествено в плодове и млечни продукти. Те се срещат и в преработени храни като газирани напитки, десерти и др.

Сложните въглехидрати, от друга страна, се намират в овесени ядки, паста, ориз и картофи. Те се състоят от много прости въглехидрати, свързани заедно, които образуват вериги .

За да бъдат усвоени от организма, те трябва да бъдат разградени от ензими. Посоченият вид фет бърнър блокира тези ензими и спира процеса на усвояване.

В резултат на това тези въглехидрати преминават директно в дебелото черво. По този начин част от калориите се губят и реакцията върху кръвната захар е по-малка.

Странични ефекти

Въглехидратните блокери се считат за безопасни при спазване на препоръчителния дневен прием.

Въпреки това при ферментация в дебелото черво, отделяните от тях газове могат да доведат до редица неприятни странични ефекти (подуване на корема и спазми).

Обикновено не са тежки и изчезват с времето, но са достатъчни за някои хора да предпочетат термогенни + липотропни фет бърнъри.

Сред най-ефикасните представители на Фет Бърнърите са:

Л-карнитин (L-Carnitine)

Това е естествена аминокиселина, която се произвежда от бъбреците и черният дроб и помага на тялото да превърне мазнините в енергия.

Л-карнитинът играе жизненоважна роля в енергийния метаболизъм като транспортира дълговерижните мастни киселини (градивни елементи на мазнините) в митохондриите, които дават сила на клетката.

Синтезира се в човешкото тяло от аминокиселините лизин и метионин. Съдържа се в някои храни, като млечните продукти и месото (особено агнешкото и говеждото). Като хранителна добавка за изгаряне на мазнини се среща в течна форма (готова за консумация) и на капсули/таблетки.

Л-Карнитинът е известен като хранителна добавка за отслабване, но различни проучвания потвърждават положителен ефект и при други състояния като:

Кла (CLA) – конюгирана линолова киселина

Представлява ecтecтвeнo cpeщaщи ce мacтни ĸиceлини, които се намират в по-големи количества в месото и в млечните продукти.

Πpиeмът нa CLA е изследван с над 300 различни проучвания и е доказана ползата на мастната киселина зa нaмaлявaнe нa тeлecнитe мaзнини, чpeз пoтиcĸaнe нa aĸтивнocттa нa eнзимa липaзa липoпpoтeин (LPL).

Редица проучвания доказват, че линоловата киселина спомага ефективно за ускоряването на загубата на тегло и намаляването на телесните мазнини чрез поредица от биохимични реакции, които действат положително на базалната метаболитна скорост.

Чрез това увеличение, приетите калории от храна могат да се превръщат в енергия по-ефективно и безпроблемно.

Механизмът по който работи КЛА не е свързан с директно понижаване на килограми, а с оптимизиране на редица процеси, необходими за промяна на съотношението на телесните мазнини и мускулите и увеличаване на енергийния разход.

Малинови кетони

Малиновият кетон е естествено вещество, което придава на червените малини техния мощен аромат. Тази съставка се намира в малки количества и в други плодове, като къпини, боровинки и киви.

Въпреки че думата „малина“ може да ви хареса и привлече, добавката не произлиза директно от плода.

Извличането на малинови кетони от малини е необикновено скъпо, защото са необходими около 40 килограма суровина, за да получите единична доза.

Малиновите кетони, които се използват в хранителните добавки са синтетично произведени и не са естествени.

Молекулярната структура на кетоните е много подобна на две други молекули, капсаицин – намиращ се в лют червен пипер – и синефрин (среща се в някои растения и животни).

Проучванията показват, че тези молекули могат да засилят метаболизма по естествен път. Освен това малиновите кетони са силен антиоксидант, който забавя процесите на стареене и защитава клетките от вредното действие на свободните радикали.

Кофеин

Кафето съдържа кофеин, който е най-често консумираното психоактивно вещество в света.

Кофеинът стимулира нервната система, която изпраща директни сигнали към мастните клетки, като им “подсказва” да разграждат мазнините.

Това се постига чрез повишаване на кръвните нива на хормона епинефрин.

Епинефринът, известен също като адреналин, преминава през кръвта до мастните тъкани, сигнализирайки им да разграждат мазнините и да ги освобождават в кръвта.

Въпреки че тази способност няма пряка връзка със загубата на мазнини, комбинацията от кофеин, здравословен хранителен режим и подходяща физическа активност, може да ви помогне да подобрите значително цялостните си резултати.

Зелен Чай

Зеленият чай се смята за една от най-здравословните напитки на планетата. Той е зареден с антиоксиданти и различни растителни съединения, които са от полза за поддържане на добро здравословно състояние.

Екстрактът от зелен е често използван, като съставка в хранителните добавки за изгаряне на мазнини.

Антиоксидантът EGCG в него може да спомогне в освобождаването на мастните запаси.

Според някои проучвания, екстракт от зелен чай, ускорява метаболизма с 3-4%, а изгарянето на мазнини с до 17%.

Други проучвания, които са базирани на резултатите от използването на зелен чай, измервайки мазнините в коремната област, също отчитат положителен ефект.

Зеленият чай съдържа минимално количество кофеин, което в редки случаи може да повлияе негативно на съня.

Гарциния Камбоджа

Това е малък, зелен плод, с форма на тиква.

В кората на плода се съдържа хидроксилимонена киселина (HCA). Това е активната съставка в екстракта от гарциния камбоджа, който се използва в хранителните добавки за отслабване.

Едно от основните му действия е, че потиска апетита, засилва усещането за ситост и предотвратява отлагането на мазнини в организма. Освен това има свойството да намалява и нивата на холестерол.

Съвети за прием на фет бърнъри и постигане на по-добри резултати

 

Както вече споменахме хранителните добавки за отслабване работят и могат да са ефективно средство, когато целим редуциране на килограми.

Комбинацията със здравословно хранене и физическа активност обаче, се смята за най-надежден начин дългосрочно да се понижи рискът от болести и да се достигне или поддържа оптимално тегло и красива визия.

Ако не сте употребявали подобен тип хранителни добавки за отслабване е препоръчително да започнете с Липотропна комбинация. Така ще имате подходяща основа за надграждане и при нужда можете да преминете към по-силни варианти.

Ако изпитвате затруднения в избора си или имате нужда от допълнителна консултация, може да се свържете чрез контактна форма.

При редовна консумация на кофеинови напитки е препоръчително да се редуцира техния прием, за да се избегне превишаване на дневната доза.

Поради разнородния характер на веществата влагани в хранителните добавки за отслабване е най-добре да спазвате предписанията на опаковката. Винаги следете за доказан произход, сертификат за качество и етикет с подробна информация за продукта.

Често задавани въпроси:

1. Приемането на фет бърнър вредно ли е за здравето?

При спазване на препоръчаните дневни дози е много малък шансът да има страничен ефект от прием. Въпреки това винаги следете етикета на опаковката и се консултирайте с медицинско лице преди прием, ако имате здравословни проблеми.

2. Има ли опасност от “разстройване” на стомаха при прием?

Възможно е някои от съставките на фет бърнърите да подействат върху стомаха. Този ефект обикновено изчезва до 3-4 дни, след като организмът свикне с продукта. Ако неразположението продължи повече намалете дозата, опитайте да комбинирате с храна или преустановете прием и се консултирайте с професионалист.

3. Колко време може да се приема фет бърнър?

Поради факта, че тялото привиква е препоръчително да се приема между 4-5 седмици, след което да се направи почивка от 2. Редуцирането на кофеинови напитки през периода ще увеличи последващия ефект.

През това време може да се продължи приема на липотропни комбинации.

4. Може ли да се приема от хора с високо кръвно?

Строго препоръчително е първо да се консултирате с медицинско лице, преди да преминете към прием.

5. Необходимо ли е да комбинирам няколко продукта за по-голям ефект?

В самостоятелна форма хранителните добавки за отслабване работят и могат да са ефективно средно, но за постигане на максимум резултати е добре да се направи комбинация. Най-често срещана е течен Л-карнитин с КлаФет бърнър или трите заедно.

6. Ще има ли ефект от прием без да се спортува или спазва диета?

Самостоятелен прием би имал положителен ефект, но за най-добри резултати винаги е препоръчително да има поне минимална физическа активност и ограничения в храненето.

Заключение

Допълването на хранителен режим и тренировъчна програма с хранителни добавки ще помогне за ускоряване и максимизиране на целия процес и зададената цел.
Приемът на правилните и висококачествени суплементи ще придаде допълнително предимство в изгарянето на мазнини.

Винаги се консултирайте с медицинско лице преди прием, ако са налице здравословни проблеми.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара