Макар през 2020 г. да е имало 36,3% спад в броя на сънародниците ни, пътуващи до Германия, пътуванията дотам все пак са продължили, а българите са сред първите националности, възобновили пътуванията до Германия веднага след премахването на ограниченията. Това стана ясно на пресконференция на Туристическия  борд на Германия, на която бяха обявени актуалните статистически данни и стратегията на Берлин за възобновяване на туризма в контекста на COVID-19.

През 2019 г. Германия е регистрирала 89,9 млн. нощувки на чужди туристи, или 2,6% повече спрямо предходната година. Тенденцията е за увеличение на гостите от България – през 2019 г. те са с 12,4% повече спрямо 2018-а и с цели 185,6 % спрямо 2010-а. Бавария е сред любимите дестинации на българите през 2019 г. – над 23,6% са прекарали ваканцията си там миналата година. Над 14,9% от нощувките в периода януари-декември 2019 г., са били в Баден-Вюртемберг, 13,8% – около Дортмунд и 11,3% – край Франкфурт.

През първите 2 месеца на 2020 г. посещенията на българи нарастват с 3,1% в сравнение с 2019 г., но от началото на март – заради избухването на пандемията и локдауните в Европа, броят на нощувките намалява с 47,5%. Все пак, тъй като Германия се възприема като безопасна дестинация в контекста на COVID-19, България е сред пазарите, където броят на почивките в Германия се възстановява най-бързо.

Според българите дейностите с най-нисък риск от заболяване са пътуванията с кола, почивките сред природата и индивидуалните пътувания, последвани от културен туризъм. “Всяка криза създава нови възможности и подтиква към развитие. Убеден съм, че туризмът в Германия ще се развие, за да излезе по-силен от кризата”, подчерта ръководителят на Икономическия отдел към Посолството на Германия у нас Хубертус Клинк.

Според Кристиан Салай, регионален директор на германския Туристически борд, Германия е сред първите дестинации, избрали да поддържат връзка със своите туристи по време на ограниченията и да останат близо до тях.

По време на карантината акцентът е бил върху виртуалното опознаване на Германия – кампанията #DiscoverGermanyFromHome споделя в социалните мрежи вдъхновяващо и информационно съдържание, следва я #GermanyAwaitsYou, посветена на възобновяването на пътуванията. Тя се преобразува после в #WanderlustGermany, която популяризира места, встрани от утъпканите туристически маршрути, и изследването на германските природни забележителности (104 природни парка, 16 национални парка и 16 биосферни резервата под закрилата на ЮНЕСКО, сред които резерватът за вкаменелости Месел, древните букови гори и Ваденско море).

Кристиан Салай прогнозира, че през май 2021 г. ще има рязък бум на туристи в Германия от България и цяла Европа, а през 2022 г. туризмът ще се върне на нивата от 2019-а. Германия се готви за това с 10% по-ниски цени за нощувки в сравнение с други страни от Западна Европа

Германия е дестинация, особено подходяща за хора, които обичат активния туризъм на открито, тъй като разполага с 200 000 км маркирани туристически пътеки и 70 000 км маршрути за велосипедисти. В 13-те й лозарски региона може да бъде дегустирана продукцията на над 80 000 производители.

Микросайтът www.germany.travel/feelgood популяризира устойчивия туризъм в Германия с над 1000 обекта за настаняване – от EcoCamping до 5-звездни хотели. Всички те имат сертификати за устойчивост заради употребата на възобновяеми суровини, местните доставчици и сезонната гастрономия, използването на вятър, слънчева енергия и т.н.

Повече информация – www.germany.travel/presse.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара