Съюзът на артистите почита творците, оставили ярки следи през годините. Седмица преди Националните награди „Икар 2020“ и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България бе отбелязана премиерата на луксозното издание „Сто лица на театъра“ в Сатиричния театър. Проекта се реализира с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата на Република България.


Събитието уважиха близки приятели, колеги и роднини на емблематичните български лица от театралната сцена. Сред гостите бяха Христо Мутафчиев, синът му Асен, Дора Кънева, Даниела Мирчева, Алекс Сърчаджиева, Мария Касимова-Моасе, Алекс Раева. Специален гост бе и Наско от група БТР, който изпълни песента „Равносметка” посветена на Христо Мутафичев. Преди изпълнението му бе излъчено откъс от интервю с актьора Андрей Баташов, което завърши с думите:„- Ако не беше актьор, с какво щеше да се занимаваш? – С музика….”

Развълнувана от сцената, Мария Касимова- Моасе сподели: „ Смисълът от такава книга е огромен – дори в театралната академия учат хора, които често не знаят кои са дори Леда Тасева, Велко Кънев, Антон Горчев, Пепа Николова, камо ли пък Адриана Будевска, Лео Конфорти или Кръстю Сарафов… Без памет няма бъдеще. Театралното изкуство е мимолетно – то се случва пред очите на зрителите и не може да се възпроизведе никога по същия начин. Подобни албуми обаче могат да запечатат моментите и така да запазят спомена за нечии талант, присъствие и превъплъщение някога, някъде… “ И още: „Когато разбрах за албума, второто нещо, което попитах (след кога ще е на пазара) беше татко има ли го вътре. Благодарна съм, че да, има го. Заедно с още прекрасни актьори, които полека изтриваме от паметта си. Или сме ги превърнали само в устойчиви изрази – като Идеал Петров, например. Сигурна съм, че много хора именно сега ще разберат, че такъв човек е съществувал и че е бил чудесен актьор.“

Ролята на водещ на събитието бе поверена на Боян Арсов, носител на наградата ИКАР 2019 – за водеща мъжка роля.

Фотоалбумът отдава почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър. Всички те, проправяли пътя на съвременната ни сцена, вълнували и очаровали поколения българи, оставяли ярки следи с години.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези сто именити наши артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет, артисти, посели „смелите мечти и светли вдъхновения“ в театралния ни живот, артисти-величия в нашата история. Идеята е отпреди две години. През това време са се издирвали фотодокументи в различни театри в цялата страна, както и в държавната агенция „Архиви”, поясни проф. Николай Йорданов, консултант на изданието. Подборът на имената и снимките са съобразени с досегашните тематични издания.

Някои от фотографиите за първи път биват показвани публично, по-голямата част са от архива на Съюза на артистите. Използвани са и материали от архивите на Народния театър „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Театралната работилница „Сфумато“, Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, Драматичния театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-кукления театър „Иван Димов“ – Хасково, Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен, както и от личните архиви на Росен Идеалов, Виолета Славова, Елена Русалиева, Спас Спасов и Емилия Драганова.

Първоначалната идея е изданието да побере точно 100 именити актьори, с някои от най-интересните им сценични превъплъщения. Началото е от края на XIX век, откогато са намерени снимки с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Малко след като готовият проект влиза в печат си отиват легендарните актьори Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Васил Димитров, Виолета Гиндева, Йосиф Шамли. Екипът решава да извади проекта от печатницата и допълват изданието с фотографии на наскоро напусналите ни актьори.

Фотоалбумът „Сто лица на театъра“ е издание на Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“. То е дело на екип в състав Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с консултант проф. д. изк. Николай Йорданов, като изданието съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев.

На 31 октомври предстои и едно дългоочаквано събитие –церемония по връчването на Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020. За първи път в своята история 46-тите награди на Съюза на артистите ще се проведат без публика. В залата на Народния театър „Иван Вазов” ще присъстват само номинирани и партньори на събитието. Изненадата в тазгодишната церемония ще бъде новата гледна точка. Как гледаме на „празните зали“…по сценарий публиката и телевизионните зрители ще гледат церемонията от гледната точка на актьора, който играе в празни зали, заради извънредната ситуация.

Луксозното издание може да намерите на български и английски език в книжарници Книгомания на бул. Васил Левски 28 и бул. Прага 17, както и в книжен център Гринуич, книжарница Сиела в Mall Sofia и Mall Paradise.

За онлайн поръчки:

https://knigomania.bg/100-lica-na-teat-ra.html

Facebook Twitter Google+

0 Коментара