Изглежда, че всеки път, когато се обърнем, има нова добавка за отслабване, покрай която се вдига шум и приковава вниманието ни.

Сещате се… тези, които обещават да приберат корема, да изгорят мазнините, да намалят апетита ви или може би да ви позволят да ядете всичко, което си пожелаете и въпреки това да отслабвате…

Всичко това първоначално звучи чудесно, но до този момент, повечето от вас осъзнават, че идеята за „магическото хапче“ е пълна илюзия. Няма хранителна добавка, която сама по себе си да ви предостави тялото, за което мечтаете.

Това означава ли, че добавките за отслабване трябва да се отпишат напълно? Не бързайте толкова. Научните изследвания показват, че някои от добавките всъщност могат да бъдат ефективни и заслужават да бъдат разгледани.

Просто трябва да знаете какво да търсите, от къде да си набавите информацията, да проучите как даденото вещество се отразява на тялото ви, така че да можете да го използвате правилно.

И това ни отвежда до хранителната добавка, която искам да разгледам в статията – йохимбин.

Какво представлява йохимбинът? Как действа той? По колко и кога да се приема? Може ли да се съчетае с други продукти?

Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в тази статия. До края й вече ще знаете какво точно може и не може да ви предостави йохимбинът и струва ли си той вашите пари.

Какво представлява йохимбинът и откъде произлиза?

Йохимбинът е алкалоид, извличан от кората на дървото йохимбе – малко вечнозелено дърво, виреещо по земите на Африка. Известен е още от древността и е използван от египтяните като естествен афродизиак.

Йохимбинът е често срещана съставка в енергийните напитки и в спортните хранителни добавки. През последните години той е предмет на разгорещени дебати между фитнес ентусиастите. Това, което ще привлече интереса ви е, че йохимбинът стимулира обмяната на веществата.

Вижте кои са и другите любопитни ползи от приема му:

ползи от приема на йохимбин

Подпомага загубата на тегло

Една от най-ценените ползи на йохимбина е неговият ефект върху редуцирането на теглото. Той се използва като средство за изгаряне на телесни мазнини от много бодибилдъри, атлети и фитнес ентусиасти.

Ефектът на добавката е следният: йохимбинът е алфа-2 адренергичен антагонист, което означава, че блокира този подтип рецептори. Темата наистина е сложна и ще се опитам да държа нещата максимално опростени. За да започне липолизата (мобилизирането на отложените телесни мазнини), е необходимо да се стимулират определени бета-адренергинични рецептори или да се блокират определени алфа-адренергинични рецептори.

Интересно е, че упоритите мазнини, разположени по бедрата при жените, са трудни за мобилизиране поради високата концентрация на алфа-2 рецептори. Йохимбин може да спомогне за мобилизирането на мазнините в тези и други области на тялото.

Потиска апетита

Това е голямо предимство за тези от вас, които спазват хранителен режим. Проучванията показват, че добавките с йохимбин намаляват общия прием на калории и потискат чувството на глад.

Интересното е, че едно изследване сочи, че йохимбинът понижава приема на въглехидрати и мазнини, но не и на белтъчини. Това спомага за потискането на апетита, защото белтъчините засищат в по-голяма степен. Също така тялото ви изгаря повече калории при разграждането и усвояването на протеин, отколкото при разграждането и усвояването на въглехидрати и мазнини.

Подобрява кръвообращението

Когато кръвообращението е забавено, нямате енергия и мисленето ви е замъглено. В този случай приемът на йохимбин може да подобри състоянието ви.

По-конкретно, проучвания показват, че йохимбинът е ефективен за подобряване на притока на кръв към крайниците. Тази добавка също така може да увеличи леко сърдечната честота, което ще помогне на тялото ви да достави повече хранителни вещества до тъканите и клетките.

Защитава сърцето

При хората със стеснени кръвоносни съдове сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпи кръвта, което води до повишаване на кръвното налягане. Това от своя страна може да бъде причина за инфаркти и инсулти, тъй като е по-вероятно стеснените кръвоносни съдове да се запушат.

Тук идва мястото на йохимбина, който разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв. С него ще улесните работата на сърцето си и ще намалите риска от развитие на сърдечно-съдови болести.

Повишава либидото и бори импотентността

Екстрактът от йохимбин е подходяща добавка за мъже, страдащи от импотентност, еректилна дисфункция и ниско либидо. Както вече разбрахте, чрез приема на йохимбин кръвообращението се засилва, което се отразява на притока на кръв към половите органи.

Ако сексуалният ви живот страда, може би решението за вас е тази натурална добавка, използвана още от древността със същата цел.

В допълнение йохимбинът може леко да повиши нивата на тестостерон при мъжете, а при жените може да увеличи чувството на сексуална възбуда.

Как и по колко се приема йохимбина?

Препоръчителната дневна доза за прием е 0.2 мг на 1 кг телесно тегло (2 мг на всеки 10 кг). При тази дозировка не би трябвало да изпитате никакви странични ефекти. Това е и подходящата доза за отслабване и горене на мазнини.

Разделете дневната доза на 2 части и я приемайте сутрин и следобед (но не по-късно от 16 часа, за да не повлияе на съня ви). Добре е йохимбинът да се приема на празен стомах. Действието му продължава от 6 до 8 часа.

Съветвам ви в първите няколко дни да започнете с половин доза, за да проследите как ви се отразява добавката и да тествате чувствителността си към нея.

Трябва ли да се почива от приема?

Няма строг срок за почивка от приема на йохимбин, но добрата практика е да приемате добавката в продължение на 1 месец, след което да направите кратка почивка (10-15 дни) и да продължите отново.

Може ли йохимбинът да се съчетава с други продукти?

Йохимбин и предтренировъчни добавки/бустери

Не се препоръчва да комбинирате йохимбина с предтренировъчни продукти. Причината е, че те често съдържат комбинация от кофеин, L-карнитин, таурин, креатин и други вещества, които взаимно подсилват ефекта си. Затова е по-добре да се избягва съвместна употреба.

Все пак ако ги използвате заедно, ще усетите по-голям ефект, което някои фитнес ентусиасти намират за добре и правят умишлено.

Йохимбин и екстракт от зелен чай

Екстрактът от зелен чай има подобно действие на йохимбина. Той също е полезен като добавка за горене на мазнини. Комбинацията му с йохимбин не е препоръчителна, тъй като веществата в двата продукта подсилват действието си, което може да доведе до странични ефекти.

Йохимбин и кофеин / синефрин / ефедрин

Не се препоръчва да приемате йохимбин в съчетание с продукти, които съдържат кофеин, синефрин или ефедрин. Причината е същата като при зеления чай – действието им е подобно и подсилват ефекта си. Това може да доведе до превъзбуденост, тревожност, треперене на ръцете, безсъние и увеличен стрес върху сърцето.

Тази комбинация със сигурност не е за всеки и поносимостта към нея зависи от физическата ви активност и цялостната ви подготовка. Ако все пак сте решили да опитате, то използвайте малки дози, за да избегнете потенциалните странични ефекти.

Йохимбин и храна

Отново ще повторя, че действието на йохимбина е най-осезаемо, когото се приема на празен стомах. Вземете го 30-45 минути преди или няколко часа след хранене.

Йохимбин и алкохол

Няма много изследвания, които да проучват взаимодействието между йохимбина и алкохола. Въпреки това много хора споделят, че когато приемат йохимбин и алкохол в един и същ ден, изпитват неприятни странични ефекти.

Какви ефекти и резултати да очаквате след употребата на йохимбин?

  • Повече енергия
  • Понижен апетит
  • Забързване на метаболизма
  • Повишена загуба на мазнини

Какви са потенциалните странични ефекти?

Като всяка добавка, йохимбинът също може да има странични ефекти, но само ако не сте преценили дозата си правилно и сте взели повече. Основните странични ефекти наподобяват тези на кофеина – треперене на ръцете, превъзбуденост и тревожност. Поради тази причина добавката не се препоръчва при хора с паническо разстройство.

Също така, тъй като йохимбинът повишава кръвното налягане при високи дози, той е противопоказен при хора със сърдечни заболявания. Не се препоръчва и при бременни и кърмещи жени.

За останалите сред вас, обаче, изследванията сочат, че умерени дози йохимбин се понасят добре от организма.

Заключение

Йохимбинът е една от малкото добавки за горене на мазнини, които имат доказано положително действие. Все пак имайте предвид, че реакцията към подобни продукти е силно индивидуална.

Възможно е да чувствате неблагоприятни странични ефекти и при по-ниски дози. Например, някои хора могат да изпият 3-4 кафета, без да усетят особен ефект, докато други усещат неприятните симптоми от приема на кофеин още след първата чаша. Затова винаги започвайте с възможно най-ниски дози и постепенно увеличавайте приема, като следите поносимостта към продукта.

В разумни дози и приеман от иначе здрави хора, йохимбин е безопасен. Но когато се комбинира с други продукти или се приема от хора със заболявания, рискът от странични ефекти значително се увеличава. Винаги имайте това предвид, когато решите да комбинирате различни хранителни добавки за отслабване заедно.

Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара