читАлнЯта – любимата книжна инфоточка на София, която отвори врати в Градската градина през лятото на 2015 година, отбелязва първия си рожден ден през целия август.

chitalnyata bukvi

 

Разнообразни книжни инициативи за нови и редовни читатели, ще очакват гражданите на столицата в и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди.

Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, парнтьор на читАлнЯта още от нейното създаване.

В основата стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Всички налични издания в колекцията на читАлнЯта са събрани като дарения от гражданите. Дарение на поне една книга – съвременна художествена литература на български език, е и единственото условие за създаване на читателска карта за ползване на фонда на нестандартната библиотека.

chitalnyata-ivan shishiev

 

читАлнЯта функционира също като общински туристически информационен център на столицата, което позволява на гражданите и гостите на града да се информират на място за всички актуални събития, нови туристически атракции и възможностите за културни развлечения.

За една година броят на записаните читатели в читАлнЯта е повече от 2600 – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години. Броят на книгите в колекцията е нараснал три пъти до повече от 2400 заглавия, а още толкова са дарени на други малки читалищни и училищни библиотеки в цялата страна. През книжната инфоточка на ден минават средно по 100 души – читатели и туристи.

1 god chitalnyata - ivan shishiev

Отбелязването на рождения ден на читАлнЯта започна още на 29 юли, когато всеки жител на София имаше възможност да си направи читателска карта без да дарява книга. Ден за свободно издаване на читателски карти ще бъде и 1 септември, когато се предвижда кулминацията на инициативите.

knigi na sljapo

От началото на август в читАлнЯта стартира и инициативата „Книга на сляпо”, която продължава до края на месеца и предизвиква вече записаните читатели да експериментират с избора на четиво, като знаят само една дума от заглавието й. В част от предварително опакованите томчета са скрити и специални „златни билети”, които ще донесат на най-големите късметлии книжни подаръци от VIVACOM.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара