Тези рецепти, които нашите баби са имали търпение да изпълнят, са публикувани в брой първи на „Жената днес“, октомври 1945 г. Запазили сме оригиналния език.

11982570_10153596740279104_695941775_o

Мармелад от грозде без захар

Измиваме добре чепки от добре узряло грозде, оронваме зърната и ги слагаме в съд на огъня да се варят до пълно разпукване. Оставяме тази каша да изстине и след това я пресоваме. Претриваме през гъст гевгир, за да отде­лим всички люспи и семки. Получената каша слагаме в плитка тава да се вари. За да получим приятен вкус, може да размесим с каша от дюли или ябълки, която ще полу­чим, като обелим плода и го нарежем, варим и после пре­триваме. Кашата варим до нужната гъстота. Отнемаме от огъня и, още топъл, изсипваме мермелада. Оставяме да из­стине докато на повърхостта се образува корица, посипваме със салицил, слагаме плътно прилепнала пергаментна хартия и завързваме с чисто парцалче. Съхраняваме на сухо място.

grapes-690230_640

Сладко от грозде

Вземаме 1 кгр. захар, половина литър вода и приготвяме сироп, сгъстен така, че капката, която пада от лъжицата, да се проточи на нишка. Снемаме от огъня за да се изстуди. Измиваме около 100 зърна от грозде „Яфуз-Яли“, изваж­даме с игла семките и слагаме зърната в сиропа. Като постоят така няколко минути, слагаме отново на огъня и варим до сгъстяване. Преди да го снемем от огъня, 4—5 минути, прибавяме чайна лъжица лимонтузу на прах. За аромат най-подхожда ванилия. Изсипваме в широк съд и на следния ден насипваме в буркани.

Гроздов петмез (рачел)

Вземаме каквото количество желаем гроздов сок и го възваряваме. Изливаме го в дървен съд, в дъното на който сме поставили чиста бяла пръст, предварително препечена във фурна. На 50 литра сок слагаме 750 гр. пръст. Пръстта може да бъде сменена с пресята дървена пепел. Разбърк­ваме сместта, захлупваме съда и оставяме течността да се отаи до следната сутрин. Поставяме да се вари в широка калайдисана тава, като от време на време обираме пяната. Приготвяме плодовете, които желаем да поставим в петмеза: резени от дюли, от тикви, като предварително ги оставим 2 часа във варовита вода; след изваждането от водата се из­плакват с изобилна чиста вода. Освен дюли и тикви, можем да поставим сушени сливи, без костилките, и зърна от грозде, без никакви подправки, или още ядки от орехи, слабо припечени, малки сини патладжани, изварени в ня­колко води и пр. Когато гроздовата мъст изври наполовина, поставяме плодовете и продължаваме варенето. Снемаме от огъня когато се добие желаната гъстота, оставяме малко да поизстине и насипваме в съдове (пръстени, емайлирани, стъклени или тенекиени). Не оставяйте петмеза рядък, за­щото сигурно ще се вкисне и развали.

glass-304543_640

Мъстеница (Бал-суджук)

Вземаме половинки ядки от сухи орехи и ги нанизваме на здрав конец с плоската им страна нагоре. Низата да не бъде по-голяма от 30—40 см. като на долния й край се за­вързва обелена чиста пръчица. Низите поставяме на слънце да изсъхнат и се втвърдят ядките добре. След това вземаме неутрализиран с пръст или дървена пепел гроздов сок, сла­гаме го да се вари и като изври наполовина, го премерваме. На всеки 5 части от сока слагаме 1 част нишесте, обикно­вено брашно, или гриз. Охлаждаме част от мъста и в нея размиваме нишестето (брашното или гриза). Получената редка каша, налейте в отаилата се течност, която ври на огъня, като непрекъснато бъркате. Когато получите каша с средна гъстота, потапяйте в нея едно след друго наниза­ните орехи, изваждайте и окачете да се оцеждат, като под тях поставите съд. Тенджерата с кашата отдръпнете на­страна, до момента на второто потапяне. Когато суджуците се повтвърдят, потопете повторно, пак окачете да се оцеж­дат. Това се повтаря няколко пъти докато получите дебе­лина на суджука 3—4 см. в диаметър. Оставете добре да се изсушат, оваляйте ги в нишесте, свийте в пергамент и приберете, най-подходящо в тенекиена кутия, на сухо място.

Друг мармелад от грозде

Измиваме много добре чепки от добре узряло грозде, оронваме зърната им и слагаме на огъня да се варят без вода, като бъркаме с лопатката непрестанно, за да не загорят. Като се разпукат и омекнат зърната, семчиците изплават от­горе, тогава намаляваме силата на огъня за да не загаря кашата и обираме семчиците с решетеста лъжица. След като уи пооберем доколкото търпението ни позволи (малка част от семчиците остават) засилваме наново огъня и сгъс­тяваме мармелада до необходимата гъстота. Малко преди да го свалим от огъня слагаме салицил, като изчислим на 1 кгр. каша 1 гр. салицил. Сваляме от огъня и капваме няколко капки лимонова есенция. Разбъркваме добре и из­сипваме още горещ мармелада в буркани. Държим 3—4 дни бурканите на слънце, след което завързваме с пергаментова хартия и прибираме на сухо и хладно място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара