Всяка Нова година е различна за мене – професията ми е такава. Ние, актьорите, в празник работим, за да създаваме радост и отмора за другите. Но винаги, когато ми се е случвало да бъда свободна, съм се старала да създам празнична атмосфера – и за очите, и за духа.

Запазила съм прекрасни новогодишни спомени от детството. Майка ми твърдо вярваше, че празниците сплотяват родители и деца. Събирахме се всички заедно около трапезата… Изобщо детството ми беше необикновено.

В дома на баща ми, писателя Владимир Русалиев, се събираха приятелите му Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Теодор Траянов, идвал е и Никола Вапцаров. Слушах и попивах разговорите им. Постарах се да предам отношението си към семейните обичаи на дъщеря си (която между другото напоследък ме радва с успехите си като млада актриса). Традициите създават духовните връзки в семейството, дават ни сигурност, поддържат равновесието ни, което пренасяме и в професията, и в отношенията си с хората. Колкото повече години минават, толкова повече се убеждавам в значението и силата им. Традициите ни помагат да се чувстваме българи, приобщават ни към духа на нацията. В новогодишните вечери се чувстваме едно цяло и със света – с всички добри хора.

Ако съм нарушавала понякога традициите, увлечена в професионални задължения, късали са се невидими нишки в семейството.

Колко неща съм пропускала, като се огледам. А с малко усилия може да се спечели много: с уюта, който създаваме за близките си, за да усетят те нашите грижи и внимание.

Не съм далеч от мисълта, че любовта на мъжа минава и през стомаха. Когато съм се ласкаела, че духовните връзки, обаянието, очарованието са достатъчни, с изненада съм откривала, че има какво да се прибави. Погледнете искрящите очи на съпруга си, когато поднасяте нещо особено вкусно, и ще се уверите, че е така.

И понеже обожавам сладкишите, препоръчвам на читателите една великолепна

Многоетажна новогодишна торта  

Продукти: 2 1/2 пакетчета масло, 2-3 чаени чаши захар (според вкуса ви), 5 големи или 9 малки яйца (пресни), 100 г какао,

1 л мляко, 2 пакета бишкоти, 12 броя целувки, 20 ореха, 1 прах ванилия.

За крема маслото се разбива на пяна със захарта, прибавят се предварително разбитите яйца. Какаото, размито с малко мляко, се слага на огъня и се бърка непрекъснато (да не загори). Прибавя се ванилията и сместа се съединява постепенно с маслено-яйчения крем. (Оставя се малко от какаото за украса).

Бишкотите се топят в останалото мляко и се нареждат в голяма чиния за торта. Празнините се запълват с малки парченца бишкоти. Отгоре се нанася пласт крем и се оглажда с нож. Поставя се втори ред бишкоти, а празнините се запълват с парченца от целувки. (Всеки ред е с по-малък диаметър от предишния, за да се получи купол). Намазва се нов слой крем. Третият ред е от останалите 4-5 бишкота и горната част на целувките. Следва пласт крем. Последният, четвърти ред се прави само от долната част на целувките, а празнините се попълват с парченца. Отгоре се изсипва останалият крем и тортата се оформя, като в средата се поставя една цяла целувка. С останалото какао се прави украса. Посипва се със смлени орехи.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара