Тиквата е една от най-полезните храни и трябва да е постоянно на трапезите ни, а не само на Хелоуин. Тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението.

pumpkin-1713935_960_720

Ако знаем лечебните й свойства, едва ли ще сравняваме глупаците с нея

Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета.

Тиква за красива кожа

Тъй като е богата на бета-каротин, които се преобразува във витамин А, а след това в ретинол, тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания. Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата.

Антиоксидантите в тиквата и семките й имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола. За максимален ефект, след като свърши сезона на тиквата, може да поръсваме салатите си с тиквени семки.

sweet-pumpkin-978656_640

Витамините А и С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу зимните вируси. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

Магнезият в тиквата е като транквилизант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници.

pumpkins-939296_640

Facebook Twitter Google+

0 Коментара