Най-новата постановка на Бойка Велкова – „Постоянната съпруга (Очарователни грешници)“ по Съмърсет Моъм, на камерната сцена на Сатиричния театър е отново попадение в десетката. Както по отношение на изключителния усет за селекция на пиеси (всички постановки на Велкова са базирани на драматургия със завладяващ сюжет, остроумни диалози и безупречен превод на български), така и в посока интелигентна актьорска игра, изискани костюми – висш пилотаж в изкуството на модата и изтънчена сценография със забележителни детайли в интериорните и цветови решения.

Хореографията и музикалното оформление и тук са като отделно действащо лице – запазена марка на всички режисирани от Велкова спектакли. Заедно с посланието, преминаващо през всички нейни постановки: че красотата и умът ще спасят света.

Един от най-големите майстори драматурзи Съмърсет Моъм пише „Постоянната съпруга“ през 1927 г. Време, в което женската еманципация набира скорост и мъдрите жени откриват еротиката на икономическата свобода. Сюжетът на пиесата разказва за умна и красива жена, която с финес и беззлобие отвръща на изневярата на съпруга си.

Всяка от героините в пиесата се отличава с

характер и виталност.

Женските характери доминират над мъжките – и като сила, и като ум, и като чар, и като морал. Очевидно опитът на Моъм като бисексуален мъж в тази му възраст (53)е показал, че жените превъзхождат интелектуално мъжете.

Това е пиеса, която ще се хареса и на жените, и на мъжете. Всеки има какво да открие в спектакъла и на какво да се посмее. Обратите в сюжета са неочаквани, репликите – бликащи от остроумие. Съмърсет Моъм – най-четеният английски писател след Дикенс, остава пълен сирак на 10-годишна възраст. Удивително е как е успял така добре да опознае динамиката на човешката природа в семейните отношения. Миксът на Съмърсет Моъм и Бойка Велкова в постановката на „Постоянната съпруга“ на сцената на Сатиричния театър е създал представление, което тепърва ще набира скорост на театралната карта на София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара