Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. Пиесата е поредна авторска за Славейков и е преведена на английски, сръбски,  македонски, руски и украински езици. През 2021 г. се състоя първата задгранична премиера в театър „Антон Панов, град Струмица, Република Северна Македония.

Премиерните дати на Виктория са 12 ноември (събота) и 14 декември (сряда) от 19.30 часа на сцената на I AM STUDIO.

Главната роля е поверена на актрисата Деница Даринова. Драматургия и режисура – Йордан Славейков, сценография и костюми – Юлияна Войкова, плакат и снимки  – Гео Карл Павлов. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и “Elly Media and Advertising”.

„Виктория“ е изповед на бивша провинциална театрална актриса. „Виктория“ е опитът на една жена да разбере защо не получава единствената любов, която се полага на всяко човешко същество- тази на майката. „Виктория“ е и пиеса за всички съдбоносни избори, които правим – за самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството.

В последна сметка „Виктория“ е ода за любовта, която не признава религии, светове, граници и носи със себе си светлина, дори когато наоколо цари мрак.

От онлайн към класически театър

През 2021 г. дигиталният проект на Йордан Славейков беше реализиран чрез финансиране от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му „Творчески инициативи“ по време на пандемията. 8 професионални актриси от 8 различни държави – Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания заснеха с видеокамери монолози от пиесата. Отделните монолози на осем езика бяха подредени хронологично,  монтирани и субтитрирани в едно общо видео с творческа последователност и съответно публикувани в youtube, фейсбук и инстаграм.

Авторът споделя, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията е провокирала него лично като творец да мисли по нов начин.

Конфликтът майка-дъщеря

Според Йордан Славейков в основата на проблема е, когато дъщерята се чувства необичана и неподкрепена. Пиесата разглежда проблема как може да се взриви един човешки живот и една човешка съдба, когато в критичен момент една майка не вземе страната на дъщеря си.

Монодрамата „Виктория“ представя пред публиката какво се случва, когато най-близкият човек на жената – майката, мислейки и вярвайки, че прави най-доброто за детето си, вреди. И в настояването си, че нейното добро е единственото добро, забравя да обича дъщеря си.

Кой е Йордан Славейков

Йордан Славейков

Йордан Славейков е завършил НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, ученик от последния клас на проф. Киркор Азарян. За дипломния си спектакъл „Оскар и розовата дама“ получава номинация за наградата „Икар“ в категория  „Дебют“ през 2007 година. Първата му авторска пиеса „Ангел“ е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев “ – Плевен, 2009 г.

Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Бил е режисьор в Драматично-куклен театър-Враца, асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та.

Заедно със своя колега Димитър Касабов е съавтор и сърежисьор на супер успешната пиеса „Пакът“, която получи номинация „Аскер“ за драматургия. “Паякът” е единствената българска пиеса, играна на престижния New York International Fringe Festival и  класирана от Village Voice в топ 10 на представленията, които трябва да бъдат гледани, получила страхотна рецензия от New York Times и награждавана неколкократно в Русия. Двамата режисьори реализират заедно още няколко проета заедно – „Стъклена менажерия“ по Тенеси Уилямс в ТР Сфумато. По покана покана на директора на Беларуския държавен академичен театър „Якуб Колас” поставят „Домът на Бернарда Алба“ във Витебкс.

Йордан Славейков има един издаден роман „Последна стъпка“. Това лято излезе и втората му книга „Празнично семейство“, сборник с разкази. Романът „Последна стъпка“  е отличен с наградата “Сребърен пегас” от Националния литературен конкурс “Южна пролет” 2016, в гр. Хасково. Носител е и на наградата “Дъбът на Пенчо”, основана и връчвана от проф. Светлозар Игов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара