Анхела Алварес пише история като най-възрастният музикант, номиниран за награда „Грами“ за латино музика тази година. В категорията най-добър нов артист Алварес се конкурира с 80 години по-младата от нея Ярица Мартинес, която е на 15 години, с 24-годишната испанска поп звезда Пол Гран и с 25-годишната мексиканска певица Силвана Естрада, съобщи БТА.

Анхела АлваресСнимка: www.angelaalvarez.com

Като дете в Куба Алварес се научила да свири на пиано и на китара, разказва изпълнителката в интервю за „Билборд“. Интересът й се задълбочава, тя започва сама да композира и да пее песните си, но баща й я спира от кариера в музиката. Алварес се омъжва, ражда четири деца и днес е баба на девет внучета, дори вече е прабаба.

Всъщност един от внуците й я убеждава да се заеме отново с музиката и да запише песните си – младежката й мечта. Едва миналата година Анхела и внукът й Карлос Хосе Алварес, който композира филмова музика, поемат към осъществяването на тази мечта. Свързват се с продуцента Миша’ал ал Омар и през юли на пазара излиза първият албум на Анхела Алварес.

Дебютната плоча „Анхела Алварес“ с 15 песни включва въздействащи композиции на изпълнителката като “Un Canto A Mi Cuba” – ода за родната й страна. „Този албум е шедьовър. Музиката и гласът й са благословия за мен“, казва носителят на „Грами“ Хусто Алмарио.

Карлос Хосе Алварес внася почти на шега кандидатурата й с албума в категорията най-добър нов артист и през септември тя научава, че е включена като най-възрастният номиниран изпълнител в историята на наградите „Грами“ за латино музика.

„Това бе много голяма и много красива изненада. Помислих си, че най-сетне всичките ми мечти се сбъднаха. На 95 години, но това няма значение“, казва Алварес пред „Билборд“.

През 1962 г. тя прави опит да напусне Куба със семейството си, но властите разрешават само на децата й да заминат. Анхела ги качва на самолета за САЩ и остава в родината си, сочи личната история на изпълнителката, публикувана на сайта й. Години по-късно тя напуска съпруга си и бяга в САЩ. Днес живее в Батън Руж, щата Луизиана.

Дългото й пътуване към дебютния албум е представено в документалния филм „Мис Анхела“ на Пол Тугуд и Лойд Стантън с участието на Анди Гарсия, който е и изпълнителен продуцент. Холивудският актьор кани Алварес за участие й в римейка от 2022 г. на „Бащата на булката“ с негово участие и често представя музиката й в свои сценични изяви.

Церемонията за наградите „Грами“ за латино музика е на 17 ноември в Лас Вегас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара