Представяме ви поглед върху мъдростта на Гурудев Шри Шри Рави Шанар, който е духовен учител от Индия – основател на фондация „Изкуството да живееш“, която предлага програми за освобождаване от стреса, които съживяват човешките ценности и насърчават хора от различни култури, религии и слоеве в обществото да се обединят в празненство и служба на общото благо. Обученията и социалните проекти вдъхновени от Гурудев са докоснали животите на над половин милиард души в 156 държави.

Изкуство ли е животът? Щастието възможно ли е за всеки, който го пожелае? Как да живеем мъдро и красиво, дарявайки с мир и любов всичко, което ни заобикаля?

На тези въпроси, които всеки от нас си задава в даден етап от живота си, отговаря Шри Шри Рави Шанкар.

Всяко време е различно, както и разбиранията на хората, живеещи в него, затова просветителите-учители през различните епохи споделят своите мъдри слова така достъпно за нас. Можем да почерпим от огромните ползи, да отворим съзнанието си и да разберем коя е нашата истинска същност и защо сме тук. Техните слова и четенето на знание за живота изчистват ума ни от погрешните представи и разкриват пред нас един нов хармоничен свят. Когато човек се освободи от всичко ненужно, стига до истинската си природа, основана на мир и любов към себе си и благодарност към всичко и всички.

Шри Шри Рави Шанкар е един от най-вдъхновяващите духовни учители на нашето време. Той ни поднася по изключително непринуден и неповторим начин

дълбокото знание, кодирано в древната система на йога.

Със своето чувство за хумор, задълбочени насоки и мъдрост Гурудев ни повежда по пътя, за да излезем от собствените си ограничения. Учи ни как да живеем с лекота и без предразсъдъци, без обвинения и оплаквания в ума ни, за да видим красотата и да осъзнаем истинския смисъл на живота и света около нас.

Представяме ви откъс от най-новата му книга с кратки лекции, преведена на български език – „Лични бележки за искрения търсач“.

Има пет фактора, които влияят върху ума: място, време, храна, минали впечатления и асоциации и действия.

Всяко място, на което се намираш, има различно въздействие върху ума. Дори в дома си можеш да видиш, че се чувстваш различно в различните стаи. Място, на което са се пели песни и мантри и е правена медитация, има различно влияние върху ума. Да предположим, че харесваш някое място; по-късно може да откриеш, че не ти се струва същото. Защото събитията, които са се случили там, словата, които са се изрекли, са променили енергията – излъчването на мястото.

Времето е безгранично и необятно, но нашият ум е подчинен на времето. То също е фактор. Различните периоди от деня и годината имат различно влияние върху ума. Как да го спреш, като той препуска в необятното? Чрез медитация, това е начинът за овладяване на непокорния ум и неспокойната душа.

Различните видове храна, които приемаш, влияят на ума ти в продължение на няколко дни. Колкото по-изчистена и натурална е храната ни, толкова по-буден ще е умът ни.

Минали впечатления (карма) имат различни въздействия върху ума. Осъзнатостта, будността, знанието и медитацията помагат да изтрият миналите впечатления. Миналото остава спомен, настоящето е нашият момент, няма как да живеем вчера или утре, можем само да ги мислим, да ги викаме в ума си, но всичко е една хипотеза, не знаеш утре дали ще е така, както си го представяш, а вчера вече се случило и да го мислим няма как да го променим, а и не трябва, защото се е случило така, защото това е било най-доброто за нас. Единствено можем да действаме в сегашния момент, да мислим за него, както и за нашите действия и постъпки.

Действията или хората и събитията, с които си свързан, също влияят върху ума ти. В определена компания умът ти се държи по един начин, а в друга умът ти се държи по друг начин. Ние не можем да контролираме другите и действията им, но можем да изберем къде да сме, с кого да сме и какво да правим.

Въпрос: Трябва ли да се тревожим за тях?

Гурудев: Няма нужда да ставаш параноичен за това. Просто знай тези фактори.

Въпреки че тези пет фактора влияят върху живота и ума ти, знай, че Аз-ът е далеч по-могъщ. Когато израснеш в знанието, ти ще влияеш на всички тях.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Всички книги на Гурудев са уникални и специални, изпълнени с изключително дълбока и практична мъдрост. Но тази книга се откроява със своята всеобхватност и необятно знание. „Лични бележки към искрения търсач“ е книгата, която лично Гурудев Шри Шри Рави Шанкар препоръчва да се чете ежедневно по една страничка, защото има трансформираща сила.

Гурудев всъщност не пише книги – всичките му творби са компилация от неговите беседи на различни теми. Именно „Лични бележки към искрения търсач“ обединява няколко години споделена мъдрост и знание.

Тази книга се ражда от една традиция, която започва в началото през юни 1995 г., когато Гурудев Шри Шри Рави Шанкар всяка седмица, независимо в коя част на света се намира, започва да дава кратко знание по различни теми в отговор на въпроси и теми, зададени от хората около него. Дълбоката мъдрост, която се крие в седмичните знания, е поднесена с изключителна лекота в приятелска и забавна атмосфера. Съкровените думи са изпълнени с дълбок смисъл, откровеност и чистота, за да докоснат сърцата на читателите. Завладени от истинността и дълбокия смисъл, хората, които записват тези знания започват да ги допълват със седмични новини и събития с аромата на случващото се около Гурудев.

Традицията продължава цели 7 години до септември 2002 г.

Тази книга е неизмеримо богатство за всеки човек, търсещ свобода, щастие, личностно израстване и просветление. Тя е подходяща за всеки, независимо дали има опит в йога и в духовната тематика или не.

Може да откриеш книгата „Лични бележки към искрения търсач“ в онлайн магазина на „Изкуството да живееш“: www.ayurvedabio.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара