Известни личности се хвалят в социалните мрежи, че се гмуркат в студена вода или вземат леден душ, но учените не са толкова убедени в ползите от тях, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Твърди се, че ледената вода води до подобряване на настроението, прилив на енергия, загуба на тегло и намалява възпаления.

Ким Кардашиян публикува подвига си в Инстаграм. Хари Стайлс пък избра Туитър, за да разкаже за ледената баня. Кристен Бел твърди, че гмурканията й са „брутални“, но вдъхновяващи. Според Лизо потапянето в ледена вода намалява възпаления и кара тялото й да се чувства по-добре.

Асошиейтед прес потърси медицински доказателства, експерти и фенове на практиката, датираща от векове.

Мозъчна дейност  

Може да наречете Дан О’Конър аматьор в потапянето в студена вода. От юни 2020 г. мъжът от Чикаго, който е на 55 години, се гмурка в езерото Мичиган почти всеки ден, включително в студени зимни сутрини, когато се налага да рови леда с лопата.

„Приливът на ендорфин е невероятен начин да се събудите, да шокирате тялото и да задействате двигателя“, каза О’Конър в сутрин, когато температурата на въздуха е минус пет градуса по Целзий.

Първото си гмуркане той прави в началото на пандемията на КОВИД-19, след като е пил бърбън, а ядосаната му съпруга казала да скочи в езерото. В тогавашния юнски ден водата била хубава. Светът бе в паника заради новия коронавирус, казва О’Конър, а това го накарало да иска да продължи. Тъй като водата ставаше по-студена пред сезоните, психологическият ефект беше още по-голям, твърди той.

„Психичното ми здраве е много по-силно… Открих някакъв дзен“ в това, каза О’Конър.

Д-р Уил Кроненвет от Медицинското училище Фейнберг към Северозападния университет, САЩ, опитва веднъж да се потопи в студена вода преди години, докато е на гости на скандинавски приятели на балтийски остров. След посещение на сауна, той скача в леденостудената вода за няколко минути , а по думите му преживяването било интензивно и ободряващо.

„Чувствах се сякаш бях убоден със стотици милиони наистина малки електрически игли“, каза той. „Усетих се някак по-силен и че мога да направя всичко“.

Според Кроненвет разработването на плацебо за ледени гмуркания обаче може да бъде трудно.

Има няколко теории за това как се отразява на психиката.

Кроненвет казва, че потапянето в студена вода стимулира частта от нервната система, която контролира почивката. Това може да подобри усещането за благополучие.

Освен това стимулира частта от нервната система, която регулира реакцията при стрес. Редовното му практикуване може да го намали, което пък ще помогне на хората да се почувстват по-способни да се справят с други видове стрес в живота си, въпреки че не е доказано, казва той.

Чешки изследователи установиха, че потапянето в студена вода може да повиши концентрацията на допамин в кръвта – друг т.нар. хормон на щастието, произвеждан в мозъка, с 250 %. Високите количества са свързани с параноя и агресия, отбеляза физиологът Джеймс Мърсър, почетен професор в Арктическия университет на Норвегия, който е съавтор на наскоро направен научен преглед на проучванията за потапяне в студена вода.

Сърце

Потапянето в студена вода повишава кръвното налягане и увеличава стреса върху сърцето. Проучванията показват, че това е безопасно за здрави хора и ефектите са само временни.

Но може да бъде опасно за хора със сърдечни проблеми, понякога водещи до животозастрашаващо неравномерно сърцебиене, каза Кроненвет. Хората със сърдечни заболявания или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване трябва да се консултират с лекар, преди да се потопят, каза той.

Метаболизъм

Многократното потапяне в студена вода през зимните месеци подобрява начина, по който тялото реагира на инсулина – хормон, контролиращ нивата на кръвната захар, отбеляза Мърсър. Това може да помогне за намаляване на рисковете от диабет или да държи болестта под по-добър контрол при вече засегнатите хора, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се докаже това.

Потапянето в студена вода също активира кафявата мастна тъкан, която помага да се поддържа топлината на тялото и му помага да контролира нивата на кръвната захар и инсулина. Също така допринася за изгарянето на калории, което пък подтикна към проучвания дали потапянето в студена вода е ефективен начин за отслабване. Доказателствата досега са неубедителни.

Имунна система

Любопитни изследвания показват, че хората, които редовно плуват в студена вода, страдат по-малко от настинки и има доказателства, че това може да повиши нивата на някои бели кръвни клетки и други вещества, борещи се с инфекциите. Не е ясно дали случайното потапяне в ледена вода може да доведе до същия ефект.

Сред най-големите въпроси без отговор са: Колко студена трябва да е водата, за да има някакви ползи за здравето? И бързото потапяне ще има ли същия ефект като дългото плуване?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара