Трудните и тревожни времена, в които живеем, започнали с пандемията от COVID-19 и продължаващи заради напрегната международна ситуация, са причина за осезаемо увеличаване на стреса. А той доказано отключва редица здравословни проблеми като високо кръвно, тревожност, дори и по-сериозни състояния като диабет и рак.

За щастие, има лесен начин да подобрим качеството си на живот – правилното и осъзнато дишане.

Освен за поддържането на добро физическо здраве, то помага и за регулиране и балансиране на емоциите.

Това е и каузата, на която се е посветил Константин Драгов – българският  представител на фондацията „Изкуството да живееш“ (Art of Living) основана от Шри Шри Рави Шанкар. Константин има над 23 години практика в областта и е сертифициран инструктор.

Курсовете на фондацията са изключително ефективни програми за справяне със стреса и развитие на пълния човешки потенциал. Те включват комплекси от йога, медитация и дихателни техники, които напълно освобождават емоционален и физически стрес, носят спокойствие и жизненост на ума и тялото, подобряват концентрацията и паметта и подсилват имунната система.

Доказано човек може да изхвърля до 80% от токсините в тялото си чрез издишване, стига да диша правилно. За жалост, статистиката сочи, че повечето хора използват едва 30% от капацитета на белите си дробове и не успяват да изчистят организма си от въглероден диоксид и още 250 други вредни за нас съединения. Което води здравословни проблеми.

Една от най-ценните и древни техники е „Сударшан Крия“ – набор от дихателни ритмични упражнения, които помагат за концентрация, самоконтрол, спокойствие, положителна енергия, увереност, емоционална стабилност, дори “преобръщат” погледа на човек към живота. За да има дълготраен ефект, е нужно да се изпълняват всеки ден. Над 70 независими проучвания показват, че тази техника намалява тревожността със 73%, облекчава депресията, повишава нивата на оптимизъм, тонус и енергия, подобрява качеството на съня.

Всяка емоция променя ритъма ни дишане. Когато се ядосаме, дишаме тежко, а когато се изплашим – дишането е плитко. Когато сме щастливи, повече вдишваме, а когато сме тъжни издишането е по-дълго. Има директна връзка между емоции и нашето дишане.

„Сударшан крия“ използва точно връзката на дишането с емоциите като осъзнато ритмично дишане за освобождаване от негативните емоции. По този начин става тази трансформация – буквално дишаш, дишаш и ставаш щастлив.

Лесна и ефективни техники за дишане, с които можеш да стартираш:

  • Пълно йогийско дишане: Сложи ръка на гръдния кош и дишай с горната част. Поеми дълбоко въздух и движи лявата ръка. След това сложи дясната ръка на стомаха и дишай със стомаха. Сложи лявата ръка горе, дясната долу, и когато вдишваш, първо издувай стомаха и продължавай да вдишваш, докато се издуе и гръдният кош. След това издишвай и прибери гръдния кош, а след него и стомаха.

 

  • Брамари пранаяма: Седни с изправен гръбначен стълб на тихо, добре проветрено място и затвори очи. Наблюдавай усещанията в тялото си – тази вътрешна тишина. Постави показалците на хрущялчетата на ушите си. Поеми дълбоко въздух и при издишване внимателно притискай и отпускай хрущялчетата на ушите си, сякаш ги затваряш и ги отваряш леко – като пулсиращо движение. В същото време издавай звука “Мммм“ – като жужене на пчела. Вдишай и го направи отново… още 3-4 пъти. Наблюдавай дали усещаш лека вибрация в областта на лицето и главата. Остани със затворени очи 2-3 минути и наблюдавай ефекта от техниката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара