Ана Павлова е преподавател по йога, дипломирана в Йога университет в щата Бихар, Индия. Води курс по интегрална йога в София.

Г-жо Павлова, вие сте икономист, но от 1996 г. водите курсове по Интегрална йога. Защо станахте преподавател?

Моят духовен учител ми препоръча да направя това, а за един ученик по йога е най-важно за спазва стриктно инструкциите на учителя си. Науката йога е много ценна и като преподавател мога да предам натрупаните с години знания на хората, за да си помогнат и те така както на мен йога ми помогна. Аз самата също продължавам обучението си, преподавайки – срещам се с различни характери, с много индивидуалности, а това ме учи на толерантност, търпение и най-вече на дълбоко разбиране психиката на човека. Най-голямо удовлетворение получавам, когато видя, че действително йога е помогнала на търсещия, което за пореден път доказва колко действаща и ефективна система е това.

От колко време практикувате йога и кои са учителите ви?

Започнах да се занимавам самостоятелно по книги през 1962 г. След това преминах 12-годишен курс по уроците на големия учител Парамахамса Йогананда. През 1988 г. станах пряка ученичка на Парамахамса Сатиянанда (основател на Йога университета) и на неговия наследник Ниранджананда.Университетът в Бихар, Индия, е единственият признат в света университет за висше образование по йога. Сега всяка година престоявам в Индия по един-два месеца за опреснителни курсове и за пряк контакт с учителя си.

Какво е йога?

Значението на думата йога идва от санскрит – ЕДИНЕНИЕ между душата на индивида и космоса. Йога е наука, оставена ни от древността, предназначена да помага на хората да живеят хармонично със себе си и с околната среда. Родината й е Индия – там мъдреци и висши учители са запазили традицията от хилядолетия и я предават в автентичния й вид на индийци и на много интересуващи се чужденци. В цяла Индия има различни центрове и ашрами, в които се изучават и практикуват различни видове пътеки по йога.

Защо съвременните хора имат нужда от йога?

Йога се отразява благоприятно върху различните страни на човешката личност, помага да се поддържа здраво тяло, уравновесен и концентриран ум и да се разгърнат дълбоките вътрешни възможности на човека. Релаксиращите практики и началните медитационни упражнения, както и самите физически упражнения (асани) водят до освобождаване на напрежението и стреса. Една от основните характеристики на йога е, че тя борави с енергиите на тялото и води до прочистване на дълбоките нива на психиката, до хормонален и емоционален баланс, което помага на практикуващия да се чувства жизнерадостен, удовлетворен от живота си, а това е най-силното оръжие срещу депресията, самотата и други проблеми на нашето съвремие.

В съвременния живот се набляга върху терапевтичния ефект на йога, за да се стигне до съвършено тяло, но преди това тялото трябва да бъде излекувано от всички болести. За да имаме концентриран ум, нашето съзнание трябва да бъде освободено от фобии, мании и други ментални болести.

Значи може да се каже, че йога е начин за „пътуване към себе си”, за самоопознаване и самоусъвършенстване?

Разбира се, пътуване към единение със себе си и с космоса.

Йога свързана ли е с конкретна религия?

Погрешно е да се свързва йога с каквато и да е религия. Йога е наука, която освен изброеното по-горе дава възможност на всеки човек да проникне в същността на религията, която изповядва самият той, да получи правилно разбиране, без да бъде фанатик.

Кой може да практикува йога?

След 6-годишна възраст всеки, който има желание, може да се занимава с йога. Целта не е да се постигне „змийско тяло” (както гледаме в цирка или по рекламни материали), а да се практикува редовно, с постоянство и по научен начин, защото и най-простото упражнение, правено с осъзнаване и концентрация на мисълта, може да донесе голяма полза.

Вярно ли е, че трябва да си вегетарианец, за да практикуваш йога?

Не, няма такова изискване. Не е задължително да си вегетарианец. Но вегетарианският начин на живот прочиства организма и ускорява ефектите от йога практиките. Поначало човек трябва да започне с пречистване и хармонизиране на тялото в Хата йога, за да може да премине към другите видове йога като Раджа, Кундалини, Тантра, Крия. Без предварителна подготовка те не дават ефект.

В йога има няколко емблематични неща: стойката „лотос” или с кръстосани крака „по турски”; изправеният гръбначен стълб; специалното поставяне на пръстите на ръцете в „мудра” с докосващи се палец и показалец; пеенето на мантрата „ом”… Всичко това е свързано с протичането на енергиите в човешкото тяло и с основните чакри, но защо се пее точно „ом”?

Йога е космична наука и „ом”, е звуковата вибрация на космоса. Вътре във всеки човек също звучат вибрации, които, когато се хармонизират, се сливат с вибрацията на космоса „ом”. Като пеем „ом”, ние ставаме съпричастни с енергията на космоса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара