“Най-ценно е това, което не се вижда с очите, а със сърцето”. Същото се отнася и за колите. В този брой ще ти обясним как да разбереш, че нещо в твоята кола се е объркало и колко сериозна е повредата.

Най-важното е да слушаш. Колите са направени така, че шумовете им при нормална работа звучат естествено. Ако чуеш нещо несвойствено, без значение дали е тропане, съскане, скърцане, виене или нещо подобно – иди в сервиз.

Не разчитай, че нещо може да е временно и да се оправи от само себе си. Повредата няма да изчезне, а ще се задълбочи.

Чети сега какво ти казва професионалистът:

Тодор Тиролски от верига сервизи “Мотоексперт”:

Знам, че е изключително трудно да се описват шумове в списание, но просто искам да оставя читателките на “Жената днес” една идея по-компетентни. Ето и най-честите проблеми, които могат да се разберат по звука:

Тропане в предната или задната част на автомобила – проблеми с ходовата част.

При натискане на спирачката се чуват някакви шумове – накладки или феродо.

При натискане на спирачката се усещат вибрации по кормилото – разбита ходова част, криви спирачни дискове или барабани, или изхабени накладки.

Свирене при палене или виене в предната част – липса на течност в хидравличната система на автомобила или нужда от смяна или затягане на ремък.

Ако двигателят работи неравномерно, вибрира, мъчи се и аха да изгасне – свещи, помпи, кабели, датчици, или просто може да сте измили двигателя и да е влязла вода, където не трябва.

Ако колата гасне, като изключи от скорост – задължително трябва да се направи диагностика.

Ако не можете да запалите колата от първия път

може да е стартер или алтернатор. Или дизел през зимата.

Ако нищо не свети по таблото, когато завъртите контактния ключ – акумулатор. Спомнете си дали изгасихте фаровете вчера.

Ако имате усещането, че колата се носи на една страна, когато пуснете волана – спаднала гума, износена на криво гума или нужда от реглаж на предница.

Тези шумове са относителни и зависят от много неща, но основното е, че всеки един от тях е достатъчна причина да отидете в сервиз.

Ако нещо ти “светне” на арматурното табло:

Тошо: Най-образно казано, на таблото светят червени и жълти лампи, които са индикатор за проблеми, свързани с електрониката на автомобила. Свети ли нещо червено – спрете и се обадете веднага на вашия механик. Обикновено червената лампа сигнализира за сериозен проблем, който може да доведе до сериозни щети по автомобила, или е опасно да се движите по пътищата. Свети ли жълта лампа – не е проблем да се придвижите до най-близкия сервиз.

Обикновено и най-често светва жълта лампа във вид на реотанче, помпа или кой на каквото си я оприличи – това е лампата за всевъзможни дефекти в самия автомобил – от моторна електроника през скоростна кутия (ако колата е автоматик) до спирачна уредба, окачване и т.н.

При износени накладки светва жълта лампа

– кръгче с две прекъснати полудъги.

При проблем с антиблокиращата система (ABS) светка жълто кръгче с надпис в него ABS.

Лампата за въздушните възглавници също е жълта – колата без възглавници може да се движи, но е много по-сигурна с тях. При автомобилите с въздушни възглавници (въздушно окачване) може да светне и жълта, и червена лампа – препоръчително е веднага да се чуете с монтьора.

Светне ли червената лампичка, обикновено е за прегряване на автомобила. До този проблем водят много повреди – липса на охладителна течност (скъсан маркуч), блокирал термостат (постоянно затворен), датчик, който подава информация кога да се включи перката за охлаждане, блокирали перки, прекъсване в ел. системата и много още. Когато светне тази червена лампичка, почти винаги е късно, ремонтът е сериозен.

ПАЗАТЕ КОЛАТА ОТ ПРЕГРЯВАНЕ! Съветите за това са много различни – гасите двигателя веднага, оставяте го да работи на ниски обороти, за да няма натоварване, пускате парното, за да може топлината да се разсейва – трудно е да се каже кое е правилно. Основното правило е – всяка част си има проектен цикъл и в сервиза ще ви посъветват кое е време да смените и с кое може да карате още.

*албум на U2 от 1991-а

Facebook Twitter Google+

0 Коментара