Ако за мъжа състоянието „удари ме хормонът“ винаги завършва весело, то при жената последствията са драматични. Настроението танцува от приповдигнатост до тъмна депресия, предменструалният синдром прерязва с нетърпими болки. И зад всички бели е неизбежната игра на хормоните. Искате ли през целия месец и въобще всеки месец да се чувствате в хармония с организма си, да забравите болезнения смисъл на месечното неразположение? Тогава просто подбирайте храната в съответствие с фазите на месечния цикъл.

Първа седмица

Започва с първия ден на менструацията.

Какво се случва с хормоните? Вашият организъм произвежда вещества, известни като просталандини. Те могат да предизвикат спазми в матката.

Стратегия на хранене. Пийте много чайове от лайка и малина. Те облекчават симптомите, защото съдържат натурални вещества, които отпускат муксулатурата на матката.

Втора и началото на трета седмица

Това е периодът от края на менструацията до началото на овулацията.

Какво се случва с хормоните? Вдига се нивото на женския хормон естроген, което по естествен път ви тонизира, кара ви да се чувствате пълни с енергия и подобрява настроението.

Стратегия на хранене. Поддържайте прилива на жизнена енергия на високо ниво с помощта на немастни протеини (бели меса или с предварително отстранени тлъстини и риба) и правилни въглехидрати (пълнозърнест хляб, макарони или спагети от груби пшенични сортове, ядки).

От средата на трета до началото на четвърта седмица

Това е седмицата след овулацията.

Какво се случва с хормоните? Нивото на естрогена пада, повишава се обаче нивото на друг хормон – прогестерон. Настъпва хормонален дисбаланс, който ви кара да се чувствате вяли и сънливи. През този период наддавате и на тегло, защото тъканите започват да задържат вода. Освен натежаването (при някои жени разликата в теглото преди и след менструация достига няколко килограма) задържането на вода би може да предизвика добре познатото ви чувство за болезнено напрежение на различни места в организма. На това се дължи и усещането за подуване на гърдите, които в такъв момент стават много по-чувствителни и реагират болезнено на натиск. Със започването на менструацията всички неприятни усещания изчезват, защото се изхвърля задържаната в организма вода.

Стратегия на хранене. Стабилизирайте психиката и тялото с малко шоколад. Хапвайте по 1 бонбон или по 1-2 блокчета няколко дни поред. При повечето жени точно в този период се пробужда луд апетит за сладко, дори и през останалото време да не се сещат изобщо за него. Това е и един от тайните женски сигнали, че менструацията наближава. Но е и естествен защитен механизъм, в който трябва да се вслушате. Шоколадът съдържа вещества – естествени антидепресанти, които ободряват и потискат чувството на необяснима тревожност.

Предменструален синдром

Три-пет дни преди началото на менструацията.

Какво се случва с хормоните? За завиждане са тези, които прецапват този период, без да усетят нищо. Само че са единици. За науката все още не е напълно ясно защо при едни менструацията настъпва неусетно, а при други винаги е много болезнена. Смята се, че в този момент се случва рязко хормонално разминаване – нивото на естрогена пада много бързо, а нивото на прогестерона също толкова бързо скача.

Стратегия на хранене. В това нелеко за организма ви време ще ви помогне растителната храна, богата на белтъчини. На първо място това са соевите продукти. Яжте ги, независимо дали ви харесват.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара