Чуйте Мишел Уелбек: „Убеден съм, че не феминизмът се намира в основата на политическата коректност. Истинският източник е много по-гаден и не смее да произнесе името си, което е просто омраза към възрастните хора. Ние сме впримчени в един свят на деца. Възрастни деца. Изчезването на родителското влияние означава, че един възрастен човек днес е просто безполезна руина. Нещото, което всички ние ценим най-високо, е младостта – което означава, че животът автоматично става мрачен, защото, като цяло, животът се състои от това да остаряваме“.

Странно. С всяка изминала година младите наоколо ми се струват все повече. И все по-натрапчиви в безгрижното си опънато и стегнато преимущество. Дори рекламите, без да искам, разделям на таргетирани към младежите (където вече не ми е мястото) и към старците (където още не ми е мястото). Люшкам се между фиестата на фанта-та и угрижените лица на страдащите от артрит. За мен остават само препаратите за пране и срещу гъбички по краката. Неустановена възраст. Преходна. Остаряваща жена, съсредоточена върху пералнята и печката. Фиестата ме е подминала.

Аз съм на 40 и имам избор. Истерично да наваксвам все по-очевидните разлики с помощта на козметичния и хирургичен напредък, да дръпна кожа, да подпъхна мазнина, да обрека неделите си на фитнес инструктора и да започвам всеки свой ден със смути. Или да използвам цялото това време, за да се наслаждавам на дните. А няма ли да съм в категорично малцинство, ако избера да живея според биологичния си часовник?

Нима има по-голям грях в съвремието от остаряването? Цялата индустрия е вкопчена в идеята за вечната младост. Сякаш бихме могли да спечелим тази надпревара. Сякаш има по-жалка картина от хищното отрицание на нормалността.

С всяка следваща бетонирана в ботулин жена, която срещам, ставам все по-уверена, че именно пародията на младостта ни състарява. И отказа да се учим и удивляваме. (Че как ще се удивим, като лицето ни е застинало в изкуствена гримаса.) Любопитството към това, което предстои, е вълшебната отвара за младост. Ако сложиш граница на хоризонта си и го заковеш на 30, как ще се насладиш на красотата на залеза? Който, драги рекламисти, възнамерявам да не се състои единствено в пране. Най-малко в пране…

Дано никоя следваща бръчка не ме опровергае.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара