Статистиката е безмилостна – все по-малко хора в Европа и САЩ решават да сключат брак, а същевременно всеки втори брак завършва с развод. Разбира се – не навсякъде цифрите са еднакви. В Полша браковете са стабилни, но това е държавата, която в XXI век забрани абортите и хапчето след секс, та не бива да се водим по нейния акъл. Все пак и в Саудитска Арабия не са чули за криза на брака. Да караш жените насила да раждат бебетата си днес, е равностойно на решението да възродиш въгледобива в ерата на алтернативната енергия.

Истината е, че в Западната цивилизация се очертава столетие на сингълите и двойките, които живеят заедно, без нужда да озаконяват връзката си. При това, казва икономиката, живеят доста добре.

Защо се случи тази брачна дефлация?

Нека не се лъжем – бракът е институция, създадена и поддържана преди всичко в услуга на жената. Така обществото (и църквата) гарантира, че тя няма да бъде изоставена беззащитна с няколко невръстни дечица, без да може да се грижи за тях и себе си.

Но днес жените все повече се грижат за себе си. Някои даже се грижат по-добре, отколкото мъжете. Имат право да го правят и се възползват от това право. И не само, че се грижат за себе си, но и за децата си. Защото днес не е срамно да имаш деца, но да нямаш мъж. Или да имаш мъж, но да нямаш деца. Или да си жена и да имаш друга жена за партньор.

Има и нюанси.

Например този за притежанието. Бракът формално е двустранен договор, но той е дълбоко свързан със собствеността. Не само върху апартамента и колата, но и върху жената, утробата й, времето й и връзките й със света. Вероятно сте чули, че Путин подписа закон за декриминализацията на някои форми на домашно насилие. Простичко казано – щом е в рамките на брака, някои и друг шамар не е голяма работа. Е, благодарим, но и този пример не е голяма реклама на женитбата.

Еманципацията на жената

доведе до горната статистика за намаляващи бракове. И, да, свободата и правото на избор на жената е по-важно в съвременната ценностна система от неприкосновеността на брачната институция.

Затова – да живеят свободните връзки, в които всеки може ежедневно да доказва любовта си, да взема решения, да бъде самостоятелна единица. Децата също имат нужда преди всичко от добри примери на свободолюбиви хора. Пък ако решите, че обичта ви изисква церемония и държите публично да се вречете един на друг – ние обичаме веселбите, поканете ни!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара