Твърдят, че Леонардо да Винчи дължи дълголетието и невероятната работоспособност на начина си на хранене. Той се е хранил веднъж на ден с хляб, зехтин, в който са престояли сушени домати, и сирене. Дали е вярно това или не, не мога да кажа. Но винаги може да се изпробва.

За италианците приготвянето на сушени доматчета е едно от най-важните неща през есента. Това е ритуал, в който участва цялата фамилия.

За целта се подбират малки, добре узрели (но не меки) домати. За нас най-подходящи са т.н „момини гърди“. Според мен този сорт няма никакви допирни точки с гърдите, но с народните мъдрости не се спори.

Доматите не се мият, а старателно се избърсват с кърпа. Срязват се на две по дължината (за момините гърди е валидно). Поставят се с месестата част върху дървена табла. Изнасят се на слънце. Изнасят се сутрин, след изгрев и се прибират по залез. Държат се два-три дни в това положение, като всеки ден се разместват. Ако слънцето е силно, на третия ден „кожата“ се сбръчква. Тогава се обръщат по гръб. Тук всички се молят слънцето да е много силно. За три дни влагата се изпарява и доматите започват да се свиват. Следва: ден „по корем“, ден „по гръб“, докато съвсем се сгърчат и придобият керемиден тен.

Докато доматите съхнат, се приготвя най-важната съставка – зехтинът. В леко затоплен зехтин се слагат нарязани на ситно скилидки чесън, цели листа босилек, зърна черен пипер и бахар. Така приготвената смес се сипва в малки бурканчета (от детски храни). Не пълнете бурканчето до горе, а само до половината.

И е важно да спазвате дозите – за 1 литър зехтин са ви необходими 2 кг доматчета, една голяма глава чесън и босилек колкото ви душа иска.

Изсушените домати се натъпкват плътно и не забравяйте добре да завинтите капачките, за да не „избяга“ зехтина.

Това е.

Сушените домати предпазват от сърдечни заболявания, но самите италианци не се вълнуват особено от този факт. За тях е по-важно, че всяко ястие, в което се използва този деликатес, носи радост на вкусовите рецептори. Душата ликува, когато сугото (италиански сос за паста) е подправено с няколко сушени домата. Зехтинът също се използва за приготвяне на чиабата или фокача.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара