Наскоро на книжния пазар се появи интересно заглавие – „Мартини с предразсъдъци” – разкази от Джо Маккена. Историите на Джо, който е сценарист и лекар по образование, обикновено се развиват в големия град. Но независимо дали това е лъскавият Манхатън или пък нейде из покритата с палми Флорида, посланието му е ясно: трудно можем да се откажем от нашите собствени предразсъдъци, но защо пък да не се възползваме от чуждите?

Авторът определено има дарбата на разказвач и знае как да изгради съспенс. Но необичайните обрати и хуморът не са просто самоцел. Всички ние, през определени периоди от живота си, сме били неудачници. И всички знаем какво е да крачиш из улиците с празно сърце или празен портфейл (найчесто и двете). Но неудачниците развиват един особен вид интелигентност. Точно той ще ни спаси, твърди Джо и дори нещо повече – може даже да ни помогне да открием призванието си…

А това е едно от найтрудните неща в живота!

Персонажите в книгата са, меко казано, запомнящи се: шефове на корпорации, учени, съдържатели на публични домове и ученици… Има и пообикновени – например пеещ сервитьор и счетоводител във фирма за балатуми… Да не забравяме и жените – те не всички са празноглави красавици, сред тях има и свръхинтелигентни. А от какво се впечатлява една свръхинтелигентна жена, това знае само Джо.

Героите и разказите, общо 13 на брой, не са свързани помежду си с изключение на едно: всички посещават бар с екзотичното име „Дарвин”. Ясно е, че трябва да се борим в този живот, изисква го самият естествен подбор, така подробно описан в теорията на Чарлз Дарвин, но за какво? Не следваме ли всички някакви готови модели за щастие, дори когато ни звучат скромно и… благопристойно? И няма ли опасност така да се обезличим?…

И така –

обичат ли жените предсказуеми мъже?

А мъжете – прекалено религиозни жени? И какво ще стане, ако на пазара се появи козметичен крем, който може да променя чертите на лицето?

Каквото и да стане, удоволствието е гарантирано, защото разказите на Джо Маккена са като различни бонбони в шоколадова бонбониера. Пълнежът им е разнообразен, може да е от ликьор, мартини или уиски, но всички са от шоколад. А когато нещата стигнат до шоколад – съпротивата е безсмислена.

Преводач – Емил Емилов.

Книгата е достъпна в книжарници „Хеликон”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара