Неправилното хранене води до увеличаване на теглото и влошаване на здравето.

Някои „здравословни“ храни обаче са изключително вредни за здравето. „Рамблер“ разказва за храни, които само изглеждат здравословни, но в действителност нямат нищо общо с балансираното хранене.

Снимка: pixabay

Обезмаслени храни

Войната срещу наситените мазнини се води от няколко години и се основава на изследвания, които отдавна са опровергани. Въпреки това, производителите на обезмаслени продукти продължават да продават стоките си, като убеждават купувача, че тази храна всъщност е по-здравословна от обикновената.

Но храната без съдържание на мазнини на практика няма вкус, затова някои производители добавят към нея много захар. Факт е, че самите наситени мазнини не са вредни за здравето по никакъв начин, а голямото количество захар, напротив, влияе негативно на организма. Ето защо си струва да се откажете от употребата на обезмаслени продукти и да заложите на обикновеното мляко и изварата.

Сироп от агаве

Този подсладител може да се намери в състава на почти всеки продукт, който се представя за здравословен. Въпреки това, сиропът от агаве не се различава от обикновената бяла захар и дори я превъзхожда по отношение на вредата, която нанася на организма.

Захарта съдържа 50% фруктоза и 55% царевичен сироп. А подсладителят от агаве се състои от 70-90% високофруктозен царевичен сироп. Ето защо да се класифицира сиропът от агаве като здравословен заместител на захарта определено не си заслужава.

Сокове

Съществува мит, че пакетираните сокове са здравословни, и той се поддържа активно от производителите на тези продукти. В действителност обаче повечето сокове се състоят от сладка вода с добавени ароматизатори.

Да, и прясно изцеденият сок също не е толкова полезен, колкото обикновено се смята. Той вече не съдържа полезните фибри, които правят плодовете здравословна закуска. Прясно изцеденият сок се състои изключително от фруктоза, която е толкова вредна, колкото и захарта.

Маргарин

Той обаче съдържа големи количества трансмазнини и рафинирани растителни масла, които имат отрицателно въздействие върху здравето. Учените са установили, че хората, които предпочитат маргарин, е по-вероятно да умрат от сърдечносъдови заболявания. Ето защо е по-добре да се консумира масло, направено от обикновено мляко.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара