Всеки копнее за спокоен живот без тревоги. Но безпокойството се случва – и според ново проучване се случва по-често на жените, отколкото на мъжете.

worried-girl-413690_960_720

Научно изследване на университета в Кеймбридж, публикувано в рубриката „Мозък и поведение“, показва, че жените са два пъти повече предразположени да развият безпокойство от мъжете. И, забележете, жените под 35 г. са с най-голям риск.

Експертът по тази диагноза и лицензиран клиничен психолог Алиса Х. Кларк казва, че не е шокирана от най-новото откритие- особено от факта, че младите хора са повлияни от безпокойството. „Това разстройство в последното десетилетие е най-вече разпространено сред младежите“, казва тя.

Но защо толкова много жени страдат от него? Кларк обяснява, че науката не е намерила причина за това, но може би се дължи на няколко фактора. Първият е еволюцията: учени, изследващи еволюцията, предполагат, че жените, които предимно се грижат за семейството, са по-предпазливи и внимателни, докато мъжете са еволюирали да поемат рискове.

Друг фактор е мозъкът. Неврологията е открила, че мозъчната структура, която позволява комуникация между  дясната и лявата страна на мозъка – корпус калосум – е по-голяма в нашите мозъци, така ние сме предразположени към интуитивно и аналитично мислене (докато мозъците на мъжете – към моторни умения). „Тази разлика между мозъците е важна, когато се отнася до развитието на безпокойство или до способността да се предсказват, почувстват, избягват  бъдещи проблеми“, казва Кларк. „За добро или за лошо, жените са по-добри в идентифицирането на бъдещи проблеми и това може да причини безпокойство.“

И разбира се, хормоните също изиграват своята роля.            „Много проучвания проследяват връзката между промените в женските хормони, емоционалността и безпокойството“, допълва Кларк. „Женските хормони улесняват преживяването на емоциите, които могат до доведат до развитието на безпокойство.“

Клиничният психолог Джон Мейър казва, че жените са по-склонни да признаят, че имат такова разстройство, отколкото мъжете. “Мъжете са научени да не признават, че имат тревоги“, обяснява той. Да се тревожиш, не се счита за мъжко поведение.

Как да преодолеем безпокойството?

А защо именно жените под 35 са с най-голям риск от развитието на болестта? Майер казва, че много неща се случват на една жена в този период от време. „Ти може още да градиш кариера, да се опитваш да разбереш коя си и каква искаш да бъдеш и да си несигурна за твоето бъдеще, като го сравняваш с бъдещето на по-възрастните жени – всичко това може да увеличи вероятността да развиеш безпокойство.“

Какво може да направиш, за да намалиш шансовете да развиеш безпокойство? Кларк предлага да опиташ как би реагирала, ако изпаднеш в дълбоко безпокойство. „То е чувствителен вътрешен източник и могъщ мотиватор, който е еволюирал   да ни помага да защитаваме нещата, за които ни грижа“, добавя тя. „ Поглеждайки и от положителната страна на нещата, това ще ти помогне да не изпаднеш в по-лоша ситуация от тази, в която се намираш в момента. За много хора, страдащи от безпокойство, половината от битката е да установят проблема и да го разгледат по различен начин.“.

И ако разбереш, че не можеш да се справиш сама с безпокойството си и това обърква живота ти, не се притеснявай да помолиш за помощ. Има много повече хора, изпаднали в същата ситуация като твоята, отколкото вероятно предполагаш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара