Матчината има много полезни свойства. В народната медицина се използва за лечение на редица болести. Наричат я успокояващата билка. Чаят от маточина има приятен  медено-лимонов вкус, който успокоява и отпуска.

Чай от листа на маточина се употребилкаява при редица здравословни проблеми – виене на свят, епилептични припадъци, главоболие, болки в стомаха и червата, невроза, нервно сърцебиене, климакс, меланхолия, бронхиална астма, повръщане по време на бременност. Чаят от маточита регулира нередовната менструация, лекува и невралгия на венците. Маточината се прилага много успешно при сърцебиене и болки в сърдечната област, а също така и за усилване на зрението. Билката се прилага още като отхрачващо средство,

лош дъх от устата, зъбобол.

По-силна отвара от билката (шепа листа в 1 л вода) се пие по една винена чаша дневно от жени за стимулиране на менструацията. При прекалено честа и обилна менструация се пие по 1 винена чаша сутрин и вечер отвара, приготвена от по 1 супена лъжица маточина, листа от къпина и главички див мак, врели в 1 л вино, докато остане наполовина.

При сърце – 2/3 части маточина се смесват с 1/3 част билката лопен – една супена лъжица от тази смес се оставя да ври 10-15 минути в 1/2 л вода и прецедената отвара се пие сутрин и вечер по една кафеена чашка 1 час преди ядене.

Билката помага много при безсъние.

Взимат се 3-4 стръка маточина, хмел и жълта иглика и се варят в 1 л вода, докато остане наполовина – отварата се пие 3 пъти на ден по една винена чашка преди лягане.

Билковата има и антивирусни свойства, които помгат при настинката и грип.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара