Лечебното великденче е многогодишно, тревисто растение.  Наприча се така, защото расте най-вече около април и май месец, когато е Великден. Лечебното великденце се бере обредно на Великден и Гергьовден. Топи се във вода, с която момите и децата си мият лицата за хубост и здраве през годината.

С от­вара от великденче, трендафил и спореж се мият очите на Видовден за предпаз­ване от очебол и да не влизат мухи в тях.

Запарка от лечебно великденче се пие за предпазване от заболяване на белите дробове; отвара се пие при гърлобол, тежест в гърдите, кашлица, задух, кръвохрачене, туберкулоза, трудно уриниране, жълтеница, далак, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Смята се, че великденчето действа като естествено отхрачващо средство, което може да помогне при натрупването на слуз и храчки .Действа добре  при хронични бронхити и бронхиална астма. За тази цел се прави чай от билката

Лечебното растение се ползва се също при кожни об­риви, подагра и ревматизъм.  А с каша от счуканото растение се налагат рани и ци­реи.

Билката може да се приема и като средство за пречистване на черния си дроб, както и за детоксикация.

При невроза се препоръчва чаша чай преди лягане.

Билката действа и за стимулиране на паметта.

Великденчето помага също при загуба на апетит.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара