Българката Жасмина Панайотова, която от 34 г. живее в Швеция и е първият заклет преводач за устен превод между шведски и български, изложи свои фотографии на експозиция в културния център на Гьотеборг.

Жасмина е сътрудник на сп.“Жената днес“, автор на шведско-български речник и инициатор на първото посещение на български президент в Швеция (Петър Стоянов през 1997 г.).

Изложбата, която все още продължава, включва пейзажни кадри, заснети от Жасмина във втората й родина по време на пандемията. Фотографиите са изложени в просторното фоайе на центъра Кокен („кокен“ в български превод значи „пандиз“, а сградата в миналото е била затвор).

Там периодично се организират изложби на различни видове произведения на изкуството от непрофесионалисти.

Общинският отдел за култура на Гьотеборг дава възможност за изява на гражданите, като подбира според свои критерии най-интересните предложени им творби и предоставя място за публичното им представяне.

Продуцентите на центъра съдействат с изготвянето на рекламните афиши и културната програма, за разгласяването на изложбите в каналите на общината и предоставят базовите технически средства за монтажа.

Всеки изложител има пълната свобода да подбере и подреди творбите, които би желал да покаже. Освен това му е позволено да ги продава както намери за добре, без културният център да участва в това.

„Снимам с телефона си от няколко години. Имам приятели, които харесват фотосите и ме питаха защо не ги покажа пред повече хора.

Снимките правя спонтанно,

когато нещо ме впечатли или предизвика. Никога не съм си мислела, че ще ги подредя в изложба – просто снимането ми доставя удоволствие, а когато забележа, че радвам със заснетото и други хора, радостта ми се удвоява“, разказа Жасмина.

4 от фотографиите й са в съавторство с журналистката Веселина Божилова от Пловдив.

В най-мрачните дни на пандемията съдбата ги среща в една от ФБ-групите. Веселина се впечатлява от снимка на мост на Жасмина и с помощта на компютърна програма (и играта на въображението си) я превръща в очи.

Още 3 такива „общи“ хибридни снимки се раждат от творческата симбиоза на двете дами, които имат намерение да продължат партньорството си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара