Дали наистина е възможно да се превърнем в истински типстъри и да предоставяме прогнози с изключително високо качество за нас, а и за евентуални клиенти на нещо като услуга, което бихме могли да развием? Истината е, че това е напълно възможно, но като при всяко едно друго нещо, истинските успехи и високото ниво на качество идват след солидна инвестиция на време и усилия от наша страна.

Стратегия за прогнозиране

Залагането на емоция е един от най-приятните начини за поставяне на залози, обаче рядко води до сериозни успехи в дългосрочен план. Хубаво е, ако ще отправяме подобен тип предвиждания да е с цел разнообразие, лично забавление и да бъде само от време на време, а не да го използваме като основна стратегия.

Търсенето на различния знак (развой) от дадено събитие – това е стратегия, която би могла да се използва най-вече за прогнози от типа 1, х, 2, но също така и за гол/гол – няма гол; под/над и т.н. Тук целта на упражнението е предварително да отделим малко време и да разгледаме как стоят нещата с последните няколко срещи на двата отбора. Прекрасен пример за подходящ залог по тази стратегия би бил следният – нека си представим среща между Челси и Ливърпул. „Мърсисайдци“ са в серия от 8 поредни победи, докато в последните 5 мача „сините от Лондон имат“ 2 загуби, равен и 2 победи. Домакините се намират на 4то място в класирането, а гостите са 2ри. Точките са съответно 33т. и 39т. Според букмейкърите коефициентите са почти равни, с лек превес за Ливърпул. Т.е. тук залог от сорта на Челси да не загуби срещата (в евентуална комбинация с твърд Х, твърда 1ца, както и равен няма залог) определено изглежда като нещо, което си заслужава да бъде опитано. Същата логика се прилага и за гол/гол – няма гол, под/над и т.н. – сред продължила поредица от последователности търсим различния изход.

Математическите прогнози за мачове са едни от най-ефективни видове предвиждания, тъй като те до голяма степен комбинират типстърство с чистата математика. На базата на статистиката, този тип прогнози вземат множество предварителни данни и изчисляват кое (в проценти) е най-възможното като развой на събитията в дадена среща. Съвсем спокойно бихме могли сами да правим подобни изчисления, обаче това би отнело голяма част от времето ни. В интернет съществуват множество платформи, където умни машини вече са направили сметките вместо нас. Там можем да разгледаме всички срещи от предстоящ футболен тираж, като дори има възможност от филтриране и подреждането им по зададен от нас критерий. Функционалността на подобни сайтове ни позволява бързо и лесно да извличаме най-вероятните от най-вероятните предстоящи сблъсъци и така да се каже, наготово да вземем добрата прогноза.

Хибридният модел е комбинация от използване на повече от една от горепосочените стратегии. Целта му от една страна е „да не се слагат всички яйца в една кошница‘, т.е. да имаме повече варианти за печалба, а от друга – на самите нас да ни е по-разнообразно и забавно, когато залагаме.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара