Нови открития, публикувани в престижното списание British Journal of Nutrition, показват, че био земеделските култури като плодове, зеленчуции житни, са с над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти отколкото не-био растенията. Откритието разклати мита, че начинът на производство няма отношение към качеството на храната, с която се храним.

В статията са представенирезултати, които показват значителни разлики в съдържанието на хранителни елементи в био и не-био земеделски култури. Изследването, което е най-голямото по рода си досега, е дело на международен екип под ръководството на Университета Нюкасъл. То представя най-задълбочения сравнителен анализ за съдържанието на хранителни елементи в растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.

„Консумирането на био плодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях, води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден, казва професор Карло Лейферт, ръководител на изследването.

КЛЮЧОВИТЕ ОТКРИТИЯ СА:

Методът на земеделско производство се отразява върху качеството: анализът е най-обемният и значим досега научен труд, който потвърждава становището, че качеството на храните е повлияно от това, как те се произвеждат.

Повече антиоксиданти: Биологичните земеделски култури (житни, плодове и зеленчуци) имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти/(поли) феноли в сравнение са не-биологичните им аналози.Многобройни научни изследвания свързат антиоксидантите с намален риск от хронични болести, включително сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания и някои видове рак.

По-малко пестициди: Честотата на измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури е четири пъти по-висока. В 75% от пробите на не-биологичните плодове са открити повишено съдържание на пестициди, в зеленчуците – 32%, а в не-био преработените растения – 45%. Остатъци от пестициди са открити само в 10% от пробите на биологичните растения.

По-малко кадмий: 48% по-ниска концентрация на токсичния тежък метал кадмий в биологичните растения.

По-малко азот: Концентрацията на азот, свързан с нарастващ риск от някои видове рак, като този на стомаха, е в значително по-малко количество в растенията, произведени по биологичен начин.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара