Британска медицинска сестра събра в книга разкази на пациенти, върнали се от „отвъдното”

Медицинска сестра от интензивно отделение в болница в Суонси, Великобритания, публикува академичен труд, основаващ се на 10-годишните й проучвания върху състоянията, близки до смъртта, съобщи Би Би Си.

Пени Сартори е описала 15 случая, предимно на пациенти с инфаркти, които са били в състояние, близко до смъртта. Разказите на оцелелите болни включват преживявания като излизане извън тялото, пътуване в тунел,

водещ към бяла светлина, и срещи с починали близки хора.

Г-ца Сартори започва проучването си през 1998 г., след като в работата си с критично болни пациенти установява, че почти няма професионална литература за медицински сестри, свързана с грижата за хората на ръба между живота и смъртта.

Тя посвещава 5 години на проучването на различни случаи, 3 години на писане и 2 години на подготовка за публикуване.

Г-ца Сартори установява, че хората, които са преживели опитност извън тялото, са кръжали над телата си и са в състояние с абсолютна точност да опишат какво се е случвало в стаята, въпреки че са били в безсъзнание, а очите им – затворени.

„Хората също така разказваха, че са пътували надолу в тунел към ярка светлина – казва тя. – Някои говореха за фигура, която им е казвала, че още не им е дошло времето, а други – че са се срещнали с починали роднини и са общували с тях чрез телепатия.” В друг случай пациент разказал за среща с починал роднина, който предал съобщение за жив член на семейството. Според г-ца Сартори информацията е шокирала получателя, защото е ставало дума за тайна, която пациентът е нямало как да знае предварително.

Обичайно преживяванията в състояние, близко до смъртта, се обясняват с ефекта от ендорфините, повечето газове в кръвта или ниските нива на кислород, казва тя. В своето проучване тя е взела предвид всички тези фактори. „Всички досегашни аргументи на скептиците срещу преживяванията, близки до смъртта, не са били подкрепени с изследвания”, допълва Сартори.

В един от случаите критично болен пациент, който имал и церебрална парализа, се събудил от близко до смъртта състояние и започнал да използва нормално дясната си ръка, въпреки че тя е извита и саката от рождението му.

„Това не би могло да се случи без операция на сухожилията му, но той беше в състояние да отвори дланта си свободно”, казва медицинската сестра.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара