За онези, които са запознати с начина на живот на австралийците, не е тайна формулата за здравия дух, здравото тяло и просперитета на държавата-континент. Движението, активното ежедневие, работата за ранно развитие, която започва веднага след раждането, до голяма степен определят здравата и бързо развиваща се държава.

За жалост днешните деца често прекарват часове, вторачени в екрани, рядко излизат да поритат топка с връстниците си на двора, рядко виждат положителен и увличащ пример – спортуващи родители. Факт е и, че малко родители си дават сметка, че правилното стимулиране на тялото и сетивата от най-ранна възраст подпомага интеграцията на мозъка и тялото и допринася за пълноценното формиране на личността. Няма нищо по-добро от здраво, жизнено и умно дете.

Това предлага на българските родители австралийската Академия за ранно развитие на деца KindyROO (КиндиРу е дума-игра, получена от съчетаване на названията за детска градина и кенгуру). КиндиРУ е забава, общуване на родителя и детето, това е песен и танц, спорт и движение, емоция и разум.

Системата е създадена през 1982 г. от Маргарет Сасе.

Тогава се правят основни научни открития в областта на педагогиката, психологията и неврологията. Точно върху тях базира системата си Маргарет Сасе. Първоначално тя участва в създаването на фондация „Ново начало за деца с трудности” (A New Start For the Under Achiever) в Мелбърн. Работата на фондацията се фокусира върху подпомагане на деца, които срещат затруднения в училище. Десетте години работа като директор на ANSUA помагат на Маргарет да опознае в дълбочина проблемите на децата. Постепенно тя достига до убеждението, че много от тези трудности биха могли да бъдат избегнати, ако се предприемат определени мерки в най-ранните години и дори месеци. Маргарет Сасе създава KindyROO като център за превантивно образование, забавление, специализирано обучение, целящо

ускорено развитие на бебета от 6 седмици до деца на 5 години

През годините КиндиРУ се разраства до международна мрежа от центрове с нарастваща популярност. Днес програмата е разпространена в 13 страни и стотици хиляди деца по света посещават КиндиРу центрове.

Заниманията целят да подпомогнат интеграцията на мозъка и тялото на бебето и детето и да го подготвят да разгърне потенциала си за учене. Класовете са сформирани по възрастов принцип – всеки има за символ животно от богатата фауна на Австралия.

Заниманията представляват комбинация от игри, песни, упражнения и танци, децата работят за овладяване на ключови умения, които ги подготвят за училище. Всичко се прави съвместно с родител, за да продължат забавните тренировки и у дома.

КиндиРу децата развиват баланс, координация, двигателна активност; концентрация и възможност да правят няколко неща едновременно; самочувствие и социални умения за работа в екип; визуални и езикови умения, които подготвят прехода към фазата четене; силни ръце, пръсти и гръб – важни за фазата писане; усещане за последователност и ритъм – необходими за ученето на математика.

В центровете се използва специално оборудване за упражненията.

Музиката е композирана специално за КиндиРу

и е записана на честота, най-лесна за усвояване от детския слух. Песничката за начало на часовете ще помогне на участниците в забавните занимания от най-ранна възраст да свикват с английския език.

В България програмата ще се предлага по два начина: в специализирани центрове, където децата идват с родител и в детски градини, където заниманията са без родители.

У нас системата стартира от 1 юни с центрове в София, Пловдив, Варна, Добрич и Велико Търново.

Инициатор на въвеждането на Академията за ранно развитие е у нас е българка-космополит, живееща от пет години в Австралия. Мая Василева е маркетолог, чийто житейски път преминава през Варна, София и Лондон, за да стигне до Сидни. Системата я впечатлява най-вече с това, че успешно съчетава работата за развитие на ума и на тялото. Тя признава, че силно се е изненадала от факта

колко свързано е развитието на тялото и на мозъка

в ранните години от живота ни. Уповава се на народопсихологията на българите, на отдадеността им на децата.

“Българинът е образован, критичен, следи тенденциите и ги анализира. Когато подготвяхме стратегията си за навлизане на пазара, проведохме анкета сред фокус групи от майки с малки деца. Бяхме приятно изненадани от ерудицията им и подхода към родителството. КиндиРу родителят разбира значението на двигателната култура за развитието на своето дете, готов е да го подпомага всеотдайно при заниманията, иска най-доброто за него”, разказва Мая с ентусиазъм. Доказателство за интереса, който вече съществува, е фактът, че стартират центрове едновременно в пет града. Първоначалната идея е била да се започне с два – София, защото е столицата, и Варна, защото е родният град на Мая.

Тя е амбицирана спортът и двигателната култура да заемат все по-голямо значение в стила на живот на българите.

“Аз самата съм от поколение, което наблягаше повече на ученето и не толкова на спорта.

На по-късен етап от живота си осъзнах колко важна е двигателната активност и сега компенсирам. Трябва да призная, че откакто живеем в Австралия, направо ме е срам да кажа, че не спортувам. Това е абсолютно непонятно за австралиеца. От рано сутрин до късно вечер по улиците и парковете на Сидни ще видите хора, които бягат, ходят, ритат топки”, обяснява г-жа Василева. Децата от малки бебета биват водени на занимания като КиндиРу, на плуване. Не за спортни успехи, а просто за добра форма.

Самата Мая има интересна кариера и живот на 2 континента. Тя е специалист по маркетинг и мениджмънт. Професията и позволява да сменя държави и мултинационални компании, което пък й помага да натрупа опит в различни сектори. Съпругът й създава компания в областта на информационните технологии. Развитието на неговия бизнес налага преди години преместването на семейството от България във Великобритания.

След 10 години в Англия и с вече поотраснали деца Мая и Веселин решават да потърсят място със слънце и хубав климат, без да променят англоезичната среда. Така преди пет години се озовават в Австралия. Тя ги пленява с природата и с хората си, за които е естествено да помагаш на другите и да очакваш да ти помогнат. “Тяхната дума за приятелство – “mateship” е изпълнена с изключително съдържание. Вероятно, защото

само така, чрез взаимопомощ, австралийците са успели да населят

тогавашната далечна и пуста колония и да я превърнат в космополитно и модерно средище”, разказва Мая Василева.

Голямата дъщеря Рада завършва средното си образование в Оксфорд, а висшето – в Австралия. Отскоро е магистър по финанси. Синът Даниел е последна година в гимназия, но от малък програмира и е наясно с професионалните си амбиции. Децата са минали през

образователните системи на няколко държави

и през всички форми на обучение – включително са били домашни ученици. Учили са и на базов лагер под Еверест, и при гейзерите на Нова Зеландия по време на околосветското пътешествие, което семейството прави.

“Основната ни цел във възпитанието им е била да станат отговорни и мислещи личности. Доволни сме, че обществата, в които растяха, ги учиха да полагат доброволен труд, да подкрепят социални каузи”, споделя г-жа Василева.

Тя разказва вдъхновено за хората, които ще създадат КиндиРУ в България. Първите представители вече са били в Австралия и са убедени от ползите, които предлага програмата. „Проектът ще е успешен, ако внуците на днешните първи КиндиРу деца посещават центровете ни”, очертава амбициите си Мая. В Сидни тя се запознала с майки, които са от първите КиндиРу бебета в Австралия. Сега водят своите деца на занимания.

“Мечтая след 10 години да има изградена гъста мрежа от центрове КиндиРу в България – във всеки голям град да има регионални мрежи. Първите бебета, които ще започнат своето развитие тази година, да са десетгодишни здрави, щастливи и активни умни деца, за които спортът е стил и философия на живот”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара