Да го пуснете ли за пръв път да пътува само или не?
Детето ви се прибира от училище, вдига прекрасните си очи към вас и с най- умолителния тон изрича: „Мамо, моля те, пусни ме на зелено училище.“ Не бързайте веднага да отсичате като с нож: „За нищо на сВета.“ Това е един от моментите, с които се сблъсква всеки родител. Той твърдо продължава да вярва, че детето му все ще си остане малко, докато то настоява за самостоятелност и дава за пример свои връстници, които отдавна ги оставят сами вкъщи и дори са прекарали зимната ваканция с приятели на ски.

human-769025_960_720

Така че помислете първо на колко години е детето ви. И нали не искате то да се превърне в нерешителен и уплашен човек, който се чувства добре само до полата на мама. Спомнете си детските години и с какво презрение сте се отнасяли към такиа мамини синчета и дъщерички.

Ако е вече на 10, за него няма никакъв проблем да прекара седмица далеч от дома. А и по-малките се справят чудесно. Проблемът, както изглежда, е само ваш. Просто запазете спокойствие и като начало се поинтересувайте наистина ли детето иска да тръгне. Попитайте го

готово ли е да спи само в стая на загасена лампа

и без успокояващото присъствие на любимите играчки. Добре е да чуе, че ще трябва само да се облича, мие, сресва, да си завързва обувките и сменя бельото. Обяснете внимателно, че там не се ходи с кучето, нито с рибките или плюшените животни, с които спи. След това оставете темата да отлежи. Изправено пред толкова „сериозни“ проблеми, детето ви може и само да се откаже. Ако и най-доброто му приятелче няма да ходи, работата е съвсем опечена. Но щом и тези доводи не го разколебават, трябва да сте наясно, че вашият отказ може сериозно да разклати отношенията ви и дори да ви превърне във врагове (сигурно е, че поне за кратко ще ви мрази). Поговорете сериозно с бащата, нека и той се произнесе. Дайте си сметка дали детето може само да преценяба какво да си облича, кога да излезе навън и колко да се храни. Ако отговорът на тези въпроси е „да“ и съпругът ви не вижда нищо странно в пътуВането, но вие продължавате да се опъвате, то значи сте класически пример на

майка, която мечтае цял живот детето й да остане бебе.

Не го допускайте! Съгласете се да тръгне и за да се чувствате поне малко по-спокойна, опитайте да осигурите всичко необходимо за безпроблемното прекарване на тази седмица. По принцип малчуганите получават списък с вещи, които задължително трябва да носят. Изпълнете го, без да се чудите защо са им необходими пет чифта чорапогащници. Знаете колко бързо се цапат и мокрят децата, пък и вие не искате да настине, нали? Задължително го снабдете с витамини, аспирин и анкерпласт. Парите за харчлък са тема, по която задължително ще поспорите. Но след като трестоят на децата е изцяло уреден, не виждам защо трябва да разполага със сума по-голяма от 25-30 лева за седмицата.

Внимателно изберете пътната чанта,

не взимайте огромен куфар, който тежи повече от детето. Не забравяйте, че то трябВа да го носи само. В никакъв случай не го пращайте със златни бижута дори и иначе да ги носи. Сложете в багажа няколко шоколада, плод или пакетирани вафли, в случай че храната не му хареса или пък е малко. И тъй, всичко е готово и вие стоите пред автобуса, в който вече са качени децата.

Сега да не започнете да плачете – със сигурност и на детето  му е мъчно, но в никакъв случай не трябва последното му помахване да е през сълзи. Още по-зле е да крещите напътствия, докато автобусът завива зад ъгъла. Пожелайте му приятно прекарване и го целунете ( ако не мрази, разбира се). После го оставете в компанията на децата и се оттеглете. Кажете, че го очаквате загорял и отпочинал, пък после си ревете на воля. Но в никакъв случай не го правете цялата седмица. Вие се притеснявате, но какво мислите прави мъжът ви? Ще ви кажа как се държеше в тази ситуация моят – не спеше и се чудеше какво ли прави сега дъщеря му. Сутрин вечно казваше „дано и там да е слънчево“ и въздишаше всеки път, когато минаваше край нейната стая. Така че не прекалявайте с притесненията.

Сега е моментът да се почувствате отново гаджета,

да отидете на нощно кино или пък дори на дискотека, какво лошо! Обаждайте се редовно в  хотела, където са настанени децата. Дори те да са на  излет, достатъчно е от рецепцията да ви кажат, че всички са добре, ядат и лудуват. Това действа изключително успокояващо.

А кое е най-хубавото! Ами, че бялото училишще или зеленото училище има край и детето ви си пристига. То с право се гордее, че се е справило само и че е научило маса неща, както и че е успяло да похарчи всичко. Вие също можете да сте горда – едно от най-страшните изпитания за всички родители, първото отделяне на детето от дома, е преодоляно усдпешно. Сигурна съм, че хлапето е доволно от вас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара