Надяваме се, че изневярата ще ни подмине. По същия начин си мислим и за смъртта, макар да знаем, че тя със сигурност е неизбежна. Въпреки всичко, ако за смъртта си мислим, че ще я срещнем там някъде – в неясното бъдеще, то изневярата ни дебне от всеки ъгъл. И ни е страх.

love-1461043_960_720

1. Защо се страхуваме от изневярата?

Изневярата представлява опасност за благополучието ни. Особено страшна е изневярата за жените, омъжени от години. Често авантюрата на съпрузите им с далеч по-младо гадже завършва с развод. Това може да е пълен крах на живота за една жена, тръгнала по стръмния път на четиридесетте.

2. Защо мъжете изневеряват?

Оковите на брака са толкова тежки, че за да ги носят, са нужни двама. Понякога и трима. Така е писал Дюма.
Изследванията показват, че при редовен секс с една жена в спермата на мъжа има средно 150-300 милиона сперматозоида. При секс с любовница тяхното количество се удвоява. Учените цинично отбелязват, че изневярата съвсем не е беззаконие, а способ за оцеляване на вида. Разбира се, има и щастливи изключения в мъжки род. Те обаче са едва 13%, но това е достатъчно съпругата да си мисли, че нейничкият е сред тях.

3. Защо изневеряват жените?

Според учените жените също подсъзнателно се стремят към съхранение на вида. При тях работи инстинктът на майката – половината жени изневеряват по време на овулация, когато вероятността да забременеят е максимално висока.

Според американския изследовател М. Хант повечето неверни мъже приемат своя брак за напълно удачен. В същото време жените, които изневеряват, наричат брака си ненадежден. Мнението на психолога е, че жените изневеряват, за да избягат от безперспективността. Но статистиката оправдава жените. Изневеряват 77% от всички мъже и само 40% от дамите.

4 Защо жените реагират различно на изневярата от мъжете?

Жените се плашат не толкова от физическата изневяра на половинката си, колкото от духовната.

5. Какво изпитва жената, когато разбере за изневярата?

Първата реакция е шок. Има и такива, които реагират спокойно, дори равнодушно. Повечето обаче изпитват унижение, болка, отчаяние, чувство за непоправима беда, предателство. Просто им се иска да потънат в земята.
Някои жени зарязват изменика, защото не им е по силите да понасят неговото присъствие. Други започват да страдат, да леят сълзи. Трети се гневят. Четвърти с мълчанието си изразяват своето безкрайно презрение.

man-1702985_960_720

Жената превърта като на кинолента целия си живот. Тя си спомня всички обиди и унижения, които е изпитала по време на брака и се опитва да види партньора в най-неугледна светлина. Но именно в тези моменти се въртят спомени за първите срещи, любовните нощи, съвместните моменти на радост. И това е най-тежката част.

6. Какво мисли жената за съперницата?

След страшното прозрение жената започва да мисли с какво съперницата й е по-добра. И в дълбочината на душата си си признава, че нейната съперница е по-добра. А ако любовницата е и по-млада и действително привлекателна, жената страда от растящо в нея с всяка минута чувство за непълноценност.

7. Как да реагираш на изневярата?

Най-добрият вариант е двамата по новому да погледнете един на друг. Да, това е трудно. Обидата и загубата на доверие, унинието и ревността не се забравят лесно. Ако двамата не можете да се справите сами, обърнете се към психотерапевт. И, кой знае, може, преминавайки тези сложни изпитания, да се обичате с нова, по-голяма сила.

Да се изневери не е трудно. Трудно е да се обича. Да обичаш цял живот един и същи човек – това значи всеки път да намираш в него нещо ново, необикновено, безценно. Любов и вярност – това е висша проява на живота, дълго творчество, за което е нужен особен талант – талант да умееш да обичаш и да умееш да живееш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара