Основната причина да се образуват мазоли е дълготрайният и силен натиск на твърди и нееластични обувки върху кожата на стъпалата. Други причини са някои анатомични особености на костите: издадени кокалчета на пръстите на краката, изкривени пръсти, плоски стъпала и ред други вродени или придобити деформации на стъпалото.

beach-1845311_960_720

Мазоли наричаме два вида промени на кожата. Първият вид преставлява равномерно задебеляване. Те са разположени на  повърхността и са сравнително по-малко болезнени. Вторият вид мазоли, наричани от народа „кокоши трън“, са много разпространени. Обикновени са силно болезнени, особено при влажно време. При „кокошите тръни“ задебеляването прониква и навътре като един рогов клин — „корен“ на мазола. Той достига и притиска богато снабдената с нерви надкостница на подлежащата кост, което обяснява силната болезненост при натиск. За разлика от първия вид мазоли, при които премахването на триенето и натиска върху кожата води до изцеление, при вторите лекуването е по-трудно. Ако няма натиск, болките намаляват и изчезват, но мазолите със своя корен остават.

Много по-добре е да се

предпазваме от мазоли, отколкото да ги лекуваме.

Необходимо е своевременно да се коригират плоските стъпала, хлътналият свод и другите деформации на стъпалото. Най-важно е да се носят удобни и добре прилягащи по краката обувku. Те не бива да са тесни, къси, да притискат и убиват. След продължително ходене е желателно обувките старателно да се почистят и поставят в калъп или да се натъпчат с хартия. За да бъде кожата им винаги мека и еластична, трябва редовно да се намазват с белтък от яйце или глицерин. Рициновото масло и вазелинът също са добри средства.

Хората, чиято кожа е склонна да образува мазоли, през лятото трябва да носят обувки от порьозна или поне надупчена кожа и гъвкав гьон. Ходенето на бос крак закалява кожата и предпазва от образуване на мазоли. Полезно е да се носят ортопедични подложки, при които се избягват натиска и триенето на кожата. Има също специални коркови и каучукови пръстени, които се поставят точно върху мазола и го предпазват от натиск и механично дразнене.

Мазолите могат да се изрежат или изстържат

с местно обезболяване, но най-често се лекуват с 10-процентова салицилова и 10-процентова млечна киселина, разтворени в еластичен колодиум или приготвени като мехлем с вазелин. След няколкодневно намазване (преди това се прави половинчасова гореща баня на краката) мазолите побеляват, размекват се и могат внимателно да бъдат премахнати, като се изрежат с чисто и обгорено на пламък остро ножче за бръснене.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара