Живеем в свят на глобална комуникация и информация. В средата на тази невиждана досега интензивност стана възможен и свободен достъпът на човешкия род до древното познание на народите. Измервайки нещата в пари, днес е все едно дали ще си купим нов модел мобилен телефон или самолетен билет до Индия. Продават се приблизително на една цена. Въпрос на приоритет е кое да изберем. Има немалка доза ирония в тази новопридобита свобода да владеем материята и пространството, т.е. в познанието. Къде се крие то – в интернет, в индийските ашрами, в китайските манастири, някъде в Андите, около Стоунхендж или при Седемте рилски езера? Или вътре в самите нас. Войни, насилие, нови вируси, застрашена околна среда, пренаселение на планетата – един свят на нарушено равновесие, свят на

изгубена връзка на човека със самия себе си!

В отговор хората все по-често търсят свой път – йога, рейки, медитации, различни масажни техники, източни учения и практики. Един различен път ни предлага философията на Юмейхо (среща се и като Сайонджи терапия от името на създателя си Масаюки Сайонджи). Това е философия за постигане и запазване на пълен баланс и хармония на човек със самия себе си и със заобикалящия го свят. Древната мъдрост, която откриваме тук, е, че равновесието и симетрията са заложени във всяко творение на природата. В превод Юмейхо означава

Изкуството на божествения масаж

Терапията цели да възвърне заложената симетрия в човека. Човешкото тяло в своята перфектна форма представлява кръст. Хоризонталната линия на този кръст е хълбокът, а вертикалната – линията на гръбнака. Тези две линии трябва да се пресичат под ъгъл от 90 градуса. При 99,99 процента от хората това не е така. Още с раждането, при преминаване през родовите пътища, понякога дори и в утробата на майката, този ъгъл се нарушава, тазобедрената става се изкривява наляво или надясно. Физическият център на тялото се измества в търсене на ново равновесие, гръбнакът започва да се изкривява, нарушава се хоризонталната линия на раменете. Ежедневно подложено на силите на земното притегляне, изкривяването се задълбочава, смесва и усложнява. Физическият и енергийният център на тялото, които по замисъл трябва да съвпадат, се раздалечават един от друг. В тялото се появяват болки, генерират се болести.

Професор Сайонджи сравнява човешкото тяло с красиво разперено японско ветрило. Всички пръчки са заловени и притиснати здраво долу в една опорна точка и това придава стабилност и привлекателност на формата му. Ако в тази точка се получи разместване, то се отразява на всички пръчки и целият образ на ветрилото се изкривява. За човешкото тяло тази съществена опорна точка е тазът.

Стоте похвата на Юмейхо терапията представляват хармонично редуваща се комбинация от техники за наместване на хълбока, гръбнака, ставите, както и притискащо разтриващи техники, които целят да отпуснат втвърдената и стресирана мускулатурата на тялото, да възстановят нормалния поток на телесни течности по естественото им направление, да възвърнат енергийния баланс на организма.

У нас Юмейхо се развива като терапевтична практика от почти 20 години. В много йога и СПА центрове, студиа за здраве юмейхо вече присъства като възможна терапия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара