Как можем да преборим грипа със студена война, разказва руският лекар Сергей Бубновски в книгата си „Цялата истина за женското здраве“.

14672729_10211205435001973_1010483152_oАз не познавам нищо по-силно за трениране на имунитета и с по-бързо въздействие от бързите, петсекундни студени вани. За съжаление много хора, живеещи на брега на река, море, океан, по правило не използват мощната медицинска процедура, предоставена от самата природа – целогодишно  къпане в естествен водоем, смята проф. Бубновски.

Адаптационната способност при рязка смяна на температурните режими притежават само здравите клетки в организма на човека. Туморните и възпалителните клетки не притежават такава способност. Болестотворните микроорганизми също така обичат стабилната обстановка в организма, казва лекарят.

Според него е грешка болният веднага да бори болестта с лекарства, без да опита силата на организма. „Болестта се наслаждава на вашия страх, разпростира се из целия организъм, оставяйки след себе си „котилото“ на болестта, което може рано или късно да се прояви чрез алергии, дерматит, артрит и тумор“.

water-1013861_960_720

Този въпрос на консултациите повече от всичко вълнува пациентите и предизвиква много недоумение: „Как студена? Съвсем студена? Ледена?!“ Или е достатъчен традиционният отговор на въпроса на кинезитерапевта прави ли пациентът студени вани (обикновено след три сеанса). Отговорът най-често е следният: „Разбира се“. „А как?“ – пита докторът. „Отначало топла, а след това студена, естествено“, отговаря пациентът. Вие може да говорите за ползата от студа, да демонстрирате феномените на закаляването, да обяснявате действието на протеините, топлия шок (heat-shock-proteins) и т.н. Но докато тази информация не достигне до центровете на съзнанието и не подтикне човек към студената вана, всичките ви доводи, колкото и да са убедителни, ще останат без резултат.

Сега си представете, че болшинството жители на земята, без да броим топлите страни, от детството си получават информация за вредата на студената вода. Как да се пренастроят на 40 – 60 години? А им се иска да живеят, без да понижават качеството на същия този живот. Разбира се, мнозина предпочитат да останат със скрупулите и предразсъдъците на страховете и заблудите си, особено поддържани от лекарите. Тази формула – пет секунди – и на мен не ми се даде лесно, но препоръчвам да се възползвате всички от нея – и който не желае да боледува, и който иска да оздравее! Случва се, че по една или друга причина няма възможност да си вземеш студената вана. Ето тогава особено ясно осъзнаваш нейната притегателна сила.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара