„Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“ – книга, която описва истински случай на човек, който се е самоизлекувал от тежката болест, излиза на пазара с логото на „Милениум“.

През 2005 г. Свен Бьотхер – 40 годишен германски журналист, писател, сценарист и продуцент на тв сериали, се разболява от множествена склероза, която се смята за нелечима. Главата му, като на всеки „начинаещ“, е пълна с въпроси, на които лекарите отговарят уклончиво, а често дори ги игнорират или арогантно ги обявяват за напълно безсмислени и излишни. Бьотхер решава да използва краткото време, което му остава, както може да се предположи, за да опише за трите си дъщери „всичко, което ще им е нужно да знаят, за да живеят и оцеляват“. Така се появява книгата му „Квинтесенции“. Скоро след излизането си тя се превръща в бестселър.

Sven-©Solunia

„Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: Въпрос на личен избор“ може да се нарече пътепис.

Необикновен пътепис.

За единствения път, който ти остава, ако всички са те отписали – и лекари, и колеги, и близки. Болен си и диагнозата е множествена склероза. Лекарите и фармацевтите твърдят, че болестта е нелечима. Звучи като присъда.

Свен Бьотхер не се примирирява. След мъчителен период, в който болестта се развива стремително бързо, той поема риска да тръгне по път, коренно различен от този, който очертава официалната медицина. Заради невръстните си дъщери, заради жената до себе си и страстното си желание да продължи да живее.

Едва след като поема нещата в свои ръце и сам се захваща с проучване на болестта, в тунела се показва светлинка. Авторът сам търси информация, проучва и изпробва различни неща. Открива алтернативи извън официалната медицина и стига до убеждението, че собственото му тяло не му е враг, а партньор, че организмът му е прекрасно функциониращ механизъм, който просто се е пообъркал и е решил, че трябва да се бори като унищожава вещества, които му принадлежат и са му нужни.

Това не е опит за бягство,

а задължителна и съвсем прагматична част от строга терапия. Автотерапия. По свой избор и под собствен контрол. С цел – да видиш къде грешиш и да поправиш грешките. Да разчистиш всичкия насъбран боклук – в тялото и в душата, и наоколо. И после да промениш мястото, на което живееш; начина, по който живееш; да прегледаш кръга от познати и близки; да изхвърлиш всички и всичко, което те руши; да потърсиш и запазиш само онова, което ти е нужно и ти помага. „Да се разкажеш наново.“ Свен Бьотхер помага на тялото си да възвърне жизнено важния си баланс чрез здравословно хранене, йога, стрелба с лък, уроци по китара, упражнения за напрягане и отпускане на мускулите. И смелостта му е възнаградена – днес той няма пристъпи, продължава да живее и работи в напълно нормален ритъм.

Mnojestvena skleroza_frontПо удивителен начин авторът разказва и показва точно как е извършил

„рестарта“ на организма си,

предлагайки както научно обоснованата информация за множествената склероза, така и дълбоко емоционалната си мотивация за побеждаване на болестта със собствени сили.

От 2010-а, както сам казва, Свен Бьотхер е „най-често здрав“.

„Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“ е четиво за болни и здрави до доказване на противното. Каквито сме всички ние. И дава надежда. А надеждата, казва Свен Бьотхер, никога не е измамна.

„Няма да описвам никакво чудо, а само процеса на самолечение. Не до пълно излекуване, в смисъл „той отново е на 17 и се готви да спечели Открития шампионат на Франция по тенис“, а лечение в рамките на възможното. Но това, което е възможно, всъщност никак не е малко и е прекрасно.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара