Компресите с рициново масло облекчават запек, менструални спазми и болки в ставите. Това средство е толкова евтино и в същото време ефективно, че си струва да го разгледаме по-отблизо.

Културите по света използват рициновото масло като естествено лечебно средство от хиляди години. В Средиземноморието се е смятало, че то увеличава лактацията при жените, а в Африка се е използвало за лечение на коремни болки и възпаления. В Южна Америка местните жители са го използвали за предотвратяване на косопад и за заздравяване на кожни рани. Днес хората правят компреси с рициново масло за лечение на различни здравословни проблеми – от предменструални болки до подуване на корема и болки при артрит.

Тези древни цивилизации не са имали научни доказателства в подкрепа на твърденията си, но съвременните изследвания потвърждават полезните свойства на рициновото масло. Д-р Таз Бхатия, сертифициран лекар по интегративна медицина и експерт по женско здраве, разказва за това как да използваме рициновото масло.

Какво представлява рициновото масло

Рициновото масло е растително масло, получено от рицин, който расте главно в Индия и Бразилия. Маслото съдържа разнообразни хранителни вещества, но е с особено високо съдържание на мастни киселини, които помагат за облекчаване на възпаленията в целия организъм.

Как се прави компрес с рициново масло

Компресът с рициново масло се състои от няколко парчета неизбелена вълнена плъст или памучна фланела, напоени с рициново масло. Просто ги поставяте върху областта, която се нуждае от облекчаване на болката или възпалението, и покривате с найлоново фолио (за да се запази топлината и да се предотврати капенето на маслото). Можете също така да поставите нагревателна подложка върху компреса, за да оптимизирате проникването на маслото. Повечето лекари препоръчват компресът с рициново масло да се остави за 30-45 минути.

Ползи от компресите с рициново масло

Компресите с рициново масло ви позволяват да се възползвате от противовъзпалителните му свойства, като му позволяват да се абсорбира през кожата.

Компресите с рициново масло помагат да се отървете от запека. Хората използват рициновото масло като слабително средство от стотици години, а неотдавнашно проучване, проведено от учени от Турция, установи, че компресите с рициново масло са ефективно средство за лечение на запек при възрастни хора. В проучването участниците са го използвали в продължение на три последователни дни. В края на този период изследователите установили, че възрастните хора, които са използвали компреси от рициново масло, са имали по-меки изпражнения, те също така са намалили симптомите на запек като подуване на корема и напъване.

Компресите с рициново масло намаляват до минимум менструалните спазми и тазовите болки. Рициновото масло има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като и за двете е доказано, че намаляват менструалните спазми и симптомите на ендометриоза. Ефектът му върху тазовите болки, свързани с менструацията, не е подробно проучен, но много жени използват компреси с рициново масло за облекчаване на болезнена менструация като естествена алтернатива на противовъзпалителните лекарства, продавани без рецепта.

Компресите с рициново масло облекчават болките в ставите. Противовъзпалителните свойства на рициновото масло могат да осигурят облекчение на болките в ставите, свързани с остеоартрит и ревматоиден артрит. Едно проучване, проведено от индийски учени, установява, че прилагането на компреси с рициново масло върху коленните стави значително облекчава болката в коленете. 50 жени на възраст между 30 и 60 години са помолени да масажират болезнените си коленни стави по пет минути на ден, а след това да използват загряваща подложка върху областта за пет до 10 минути в продължение на две последователни седмици. В началото на изследването 72% от жените изпитвали умерена болка в коленете. В края на двуседмичния период само 24% от жените все още изпитвали умерена болка в коляното, а 76% имали намалена болка в коляното.

Рициновото масло може да облекчи болката и да намали възпалението до известна степен. То съдържа рицинолова киселина, която намалява отока.

Компресите с рициново масло помагат за детоксикацията на черния дроб.

Черният дроб помага за премахването на токсините от кръвта, за да могат те да бъдат филтрирани от организма. Той също така произвежда бели кръвни клетки за борба с инфекциите и създава храносмилателна течност, наречена жлъчка, която помага за смилането на храната.

Смята се, че прилагането на компрес с рициново масло върху корема в областта на черния дроб може да подпомогне тези процеси. Това е така, защото рициноловата киселина също подпомага усвояването на хранителните вещества и храносмилането.

Компресът помага за изхвърлянето на токсините чрез жлъчката. Лекарят предлага да поставяте топъл компрес с рициново масло под пъпа си няколко пъти седмично, докато си почивате, за да помогнете на черния дроб да преработва токсините по-ефективно.

Маските с рициново масло ще направят кожата ви сияйна. Рициновото масло действа като овлажнител и възстановява кожната бариера. То е и антибактериално и може да действа като противогъбично средство, а гъбичките са причина за много кожни заболявания, включително псориазис, екзема и пърхот.

Забележка: Не използвайте компреси с рициново масло върху отворени порязвания или рани.

Как се прави компрес с рициново масло

Можете сами да приготвяте компреси с рициново масло. Необходими са ви само няколко съставки и 15-20 минути.

Съставки:

 • рициново масло;
 • неизбелен вълнен филц или памучна фланела;
 • средно голям пластмасов съд или купа за смесване;
 • щипки;
 • ножица;
 • хранително фолио или найлонова торбичка;
 • кърпи за еднократна употреба или покривка за еднократна употреба.

Приготвяне

 • Разстелете покривката върху плота или пода.
 • Изрежете голям квадрат от пластмаса.
 • Нарежете вълнен филц или памучна фланела на правоъгълници. Размерът на правоъгълниците зависи от мястото, където искате да поставите компреса с рициново масло. Направете поне четири правоъгълника от плата.
 • Изсипете рициновото масло в пластмасов съд или купа. Уверете се, че има достатъчно количество, за да покрие напълно всяко парче плат.
 • Потопете първия правоъгълник от плата в рициновото масло и го оставете да попие напълно.
 • Използвайте щипци, за да извадите напоения с масло плат от съда. Ако от тъканта не капе масло, накиснете я още малко.
 • Поставете намазаната с масло тъкан върху пластмасата или фолиото.
 • Накиснете други парчета вълнен филц или памучна фланела по същия начин.
 • Поставете други напоени с масло парчета вълнен филц или памучна фланела върху първото парче.
 • Поставете компреса с рициново масло върху третираната област на тялото. Например, ако искате да премахнете подуването на корема или да излекувате запек, поставете компреса върху стомаха. Ако искате да облекчите тазовите спазми или болките от ендометриоза, поставете го малко по-ниско върху тазовата област.
 • Оставете пакетчето с рициново масло да подейства. За да увеличите ползите, поставете отгоре загряваща подложка. Следете температурата. Ако нагревателният тампон или бутилката с вода се нагреят твърде много, могат да изгорят кожата ви.
 • Дръжте компреса с рициново масло за 45 минути до един час.
  Извадете опаковката и използвайте влажна кърпа или бебешка кърпичка, за да почистите маслото, попаднало върху кожата или дрехите ви.
 • Разгънете компреса. След това поставете кърпата обратно в съда, в който сте я накиснали. Покрийте го и го съхранявайте в хладилника. Компресът с рициново масло може да се използва многократно до 30 пъти.

Кой не бива да използва компреси с рициново масло?

Маските с рициново масло крият много малък риск, но някои хора са алергични към него. Ако имате чувствителна кожа или анамнеза за кожни алергии, направете тест, преди да използвате компрес с рициново масло. За целта нанесете няколко капки от него върху кожата си и го оставете да действа в продължение на 24 часа. Ако маслото не предизвиква сърбеж или зачервяване на кожата, вероятно е добре да го използвате.

Ако възнамерявате да използвате компрес с рициново масло, има няколко други предпазни мерки за безопасност, които трябва да вземете предвид:

Избягвайте да използвате компреси с рициново масло, ако сте бременна или кърмите. Няма достатъчно изследвания, за да се знае как рициновото масло може да повлияе на растящото ви бебе или на кърмата.

Никога не нагрявайте компреси с рициново масло в микровълнова фурна, тъй като напоената с масло дреха може да се запали или опуши.

Не прилагайте компрес с рициново масло върху увредена кожа, като например отворена рана или порязване. Това може допълнително да раздразни раната или да причини инфекция.
Във всеки случай се консултирайте с вашия семеен лекар, преди да използвате рициново масло за облекчаване на болка или възпаление.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара