Д-р Алексис Фрейтас се занимава с обща хирургия и с колопроктология в Wiener Privatklinik, Виена. Роден е в Залцбург но живее във Виена от седемгодишна възраст. Страста му към хирургията е в кръвта му, баща му Д-р Хецтор Фрейтас също е хирург.  Завършва образованието си във Виенският Университет, след което специализира в Швейцария. От 2008 лекува във Wiener Privatklinik, а през 2010 получава  Европейска професионална диплома по колонология. От 2011 до 2015 е австрийският представител в АМСЕ (Асоциация на медицинските специалисти в Европа), отдел „Кокопроктология“.

Доктор Фрейтас, колко често се среща  ракът на дебелото черво, в сравнение с другите онкологични заболявания? 

Този вид рак е сред трите най- разпростарнени онкологични заболявания. При мъжете най-честата форма на рак е  на простатата, следвана от този на белият дроб и дебелото черво. При жените е на второ място, след ракът на гърдата. 

Как и защо се образува карцинома в дебелото черво? 

Има различни рискови фактори, които спомогат развитето на рак в дебелото черво. Пушенето и наднорменото тегло са първите две, а след тях се нараждат липсата на физическа активност и спорт и неприемането ежедневно на достатъчно фибри, като плодове, зеленчуци, ядки. Проучванията показват също, че честата консумация на алкохол и червено месо също биха подпомогнали появата на карцином. Но също и генетичните  рискови фактори и хроничните възпалителни заболявания.

Доколко тази генетична история влияе? И кой са по-податливи, мъжете или жените? 

За всички, и  мъже и жени, чиито роднини по права линия от първа степен са имали рак на дебелото черво, рисък е по-висок със сигурност. Мъжете са малко по-податливи от жените. 

Какъв е процента на успеваемост при лечението на това заболяване? 

Общият процент на успеваемост е около 60%. Но има разлика при излекуваните случаи. Нещата са различни ако карцинома е намерен рано, преди да се е развил, ако няма метазстази, тогава само една операция, би довела до оздравяване. Но има и други случаи, при които прибягваме до пълното въоръжение от различни химиотерапевтични и радиационни опции.

Какви са най-новите постижения на медицината в тази конкретна област? 

За мен, като хирург, и занимавайки се с онкологични заболявания, най- голямото постижение  са минимално инвазивните хирургически методи, при който операцията се свежда до само един малък разрез. 

Какви превантивни мерки можем да вземем? 

Най-важният тест е колоноскопията. Полипите, които са предвестници на карциома, могат да бъдат моментално засечени и премахнати. Тест за скрита кръв в изпражненията, генетични и други тестове, компютърно-томографската колонография е метод, които също помага много.  Винаги съветвам първата колоскопия да се извърши на петдесет годишна възраст, но при наличието на рискови фактори, дори и по-рано. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара