Преди няколко дни написах статия за тренировки по време на карантина и обещах, че ще обърна внимание и на имунитета, за да можем да се защитим още по-добре от вирусите.

Сега споделям няколко полезни съвета за подсилване на имунитета и по-лесно преминаване през настинката, ако вече си се сдобил с такава…

Преди да преминем по съществено обаче, искам да съм пределно ясен, като кажа, че аз не съм лекар и тази статия не замества съветите на официално медицинско лице. Ако не се чувстваш добре и търсиш решение/лечение – трябва първо да се насочиш към лекарския кабинет.

А в тази статия аз ще ти дам 3 бързи, но полезни съвета от сферата на собствената си компетентност – здравословно хранене и тренировки и как да боравиш умело с тях, за да увеличиш шансовете на тялото си да се справи с вирусите.

Да тренираш или да не тренираш… това е въпросът

Може би първият въпрос, който ми задават повечето клиенти, когато се почувстват зле, е – „какво да правя сега – да тренирам ли или да почивам, докато оздравея?“.

Имам подробна статия, която отговаря именно на този въпрос, но накратко:

  • Ако симптомите са нагоре от врата – главоболие, запушен нос, хрема – в състояние си да тренираш. Физическата активност може дори да облекчи състоянието ти. Но е важно и да се отбележи, че натоварването трябва да е леко до умерено. В такива моменти не е време да търсиш прогресия, а по-скоро да поддържаш формата си с натоварване, с което си свикнал до момента или дори малко по-леко!
  • Ако симптомите са надолу от врата – висока температура, болка в мускулите, стомашно неразположение, втрисане – не си в състояние да тренираш. Ако го направиш, може да влошиш състоянието си.

Все пак, хубаво е да не се диагностицираш сам, защото е много вероятно да допуснеш грешка. Симптомите на настинка и грип често се припокриват, което ги прави трудно различими. И ако при настинка тренировките, съчетани с адекватна грижа за здравето, могат да доведат до положителни резултати, то при грипа, нещата далеч не стоят по същия начин.

А ако се чудиш дали да тренираш, докато си под карантина вкъщи или дали тренировките ще ти помогнат да се предпазиш от вирусите, преди да си ги хванал – отговорът е „категорично да“. Тренировките ще запазят тялото ти здраво, силно и жизнено и определено ще помогнат с подсилването на имунитета му срещу вируси и настинки, а както виждаш, в някои случаи дори могат да спомогнат за по-бързото възстановяване от тях!

Изненада! Заложи на здравословното хранене!

Голяма изненада, нали? – Здравословното хранене те поддържа здрав… Знам, знам, наясно си с това, но все пак ще дам малко повече детайли. А именно – на какви точно храни да наблегнеш, за да подсилиш имунитета и да пребориш настинката успешно!

Трябва да си набавяш достатъчно Витамин CВитамин Д и цинк. В посочените на линковете изследвания и в много други (част от които ще намериш под статията) е доказано, че тези микронутриенти действат изключително добре срещу вирусите на обикновената настинка, грипа и други респираторни заболявания, като директно подпомагат функциите на имунната система.

Разбира се, те обикновено се приемат под формата на хранителни добавки, а хранителните добавки са именно това – добавки, които допълват хранителния режим и предоставят лесен начин да си набавим нужните микро- и макронутриенти, ако само храната не ни ги предоставя в достатъчни количества.

Затова, на първо място трябва да си осигуриш пълноценен и здравословен хранителен режим, съдържащ достатъчно от всичко. И все пак – някои изследвания показват, че завишения прием на Витамин C и цинк доказано съкращава времето за възстановяване от настинка, така че в такива случаи, допълнителният им прием под формата на добавки не е излишен.

Що се отнася до храната – полезни източници на цинк са червеното месо, пилешки дроб, ракообразни… Предимно животински източници. Така че вегетарианците определено е добре да помислят за допълнителния му прием под формата на хранителна добавка.

За Витамин C – полезни хранителни източници са плодовете (особено цитруси, киви и ягоди), домати и зеленчуци като чушки, броколи и брюкселско зеле. Картофите също, но в доста големи количества, което пък може да се окаже проблем за калорийния прием, ако целта е отслабване

Витамин Д познаваме като „слънчевият витамин“, така че за да си набавяш достатъчно от него трябва да поемаш добро количество слънчева светлина. Това не винаги е възможно, когато си затворен вкъщи, под карантина или заради боледуване, така че приемът му под формата на хранителна добавка често е наложителен в такива случаи, за да не се стига до дефицит.

Освен правилното хранене, не трябва да забравяме и за добрата хидратация – все пак тялото ни е предимно съставено от вода и тя е жижненоважна за пълноценното и правилно протичане на процесите в него. Затова, в периода на настинките и вирусите, е от още по-голямо значение да се хидратираме добре, с прием на повече вода и течности като цяло – чайчета, супи, бульон…

Колко точно течности е добре да приемаш за деня можеш да изчислиш с формулата от тази статия.

Хей ръчички, хей ги две – мий ги често и добре!

Едва ли съм първият човек, който ти го напомня напоследък, но не трябва да забравяш да миеш ръцете си не само редовно, но и изключително старателно и задълбочено.

Отдавна е доказано, че редовното и старателно миене на ръцете и като цяло – поддържането на добра лична хигиена, е една от най-добрите физически бариери между нас и вирусите на респираторните заболявания.

И имам новина за теб – дали ще ги почистваш със санитарен гел за 15 лв от аптеката или с обикновения кухненски сапун – голяма разлика няма! Стига да не претупваш работата и да отделиш достатъчно време на втъркване преди изплакване – сапунът ще ти върши чудесна работа за премахването на микробите от ръцете.

Но и тези заболявания често се пренасят по въздушно-капков път, затова не разчитай само на чистите ръце, за да се предпазиш. Предпазните маски определено са нещо, което не трябва да пренебрегваш, излизайки навън в настоящата обстановка…

В заключение…

В сезона на настинките и вирусите преди всичко трябва да сме по-дисциплинирани и отговорни – както към себе си, така и към околните.

Освен, че трябва да спазваш предписанията на компетентните органи за преодоляване на ситуацията в момента и да ограничиш социалните контакти и излизането навън – можеш допълнително да си помогнеш и да се подсигуриш като следваш тези, по мое мнение, лесни за спазване съвети:

  • остани активен, но без да се претоварваш;
  • храни се пълноценно и здравословно;
  • поддържай добра лична хигиена и бъди предпазлив;

Така успешно ще подсилиш имунитета си и ще увеличиш шансовете си да останеш здрав и силен, въпреки рисковата обстановка в момента.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара