Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.
Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168 от днес. Глобата за липса на маска е 5000 лева, каквато е и за неспазването на всички останали ограничения на мерките срещу COVID-19, съобщи bTV, цитирайки здравното министерство.

Скоро ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че носенето на предпазни маски от здрави хора е безсмислено, трябва да се носят само от болни хора, за да не заразят околните. Това казва и Световната здравна организация.

Междувременно от 31 март, 19 часа, се отменя 14-дневната карантина в град Банско. Отменя се и забраната за влизане в и излизане от града. Това разпореди здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед от днес.

В Банско ще продължат да се прилагат противоепидемичните мерки, които важат за цялата страна.

За организацията за осъществяване на контрол за носенето на маски има грижата министърът на вътрешните работи и областните управители. Служителите на реда ще следят за изпълнението на мярката.

В заповедта е записано, че мерките се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъдат причиняване на значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората, пише Ананиев в новата заповед.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара