Бебеносенето е многовековна традиция, позната в много краища по света, включително и в България. В момента все повече родители се завръщат към тази практика още от първите дни след раждането.

Но защо то е важно? Добре известно е, че още от самото начало бебето има нужда от близък контакт кожа в кожа и родителски прегръдки, за да се чувства спокойно и защитено. Това е и първият етап за изграждането на близка връзка с родителя, която оказва ползотворен ефект върху емоционалното му развитие.

Бебеносенето подпомага и физическото развитие.

Преките ползи са свързани с правилното развитие на центъра на тежестта, чрез което се улеснява прохождането. Когато бебето е носено, това стимулира и производството на хормона окситоцин, който му помага да се чувства сигурно и спокойно, като по естесвен начин регулира стреса . Много е важно то да може да го прави още докато е малко, защото това ще има отражение до края на живота. Ако бебетата чувстват грижа още от ранния етап на развитието си, на по-зряла възраст

ще бъдат по-самоуверени и независими,

ще се приспособи по-лесно към семейството и да развие по-добре и своя познавателен и емоционален опит.

Освен за мъника, има и безспорни ползи и за родителите. Бебеносенето позволява на ръцете да са свободни. Това е огромен бонус както за ежедневни дейности, така и за по-лесно придвижване в града. Например когато се грижим за бебето и по-голямото дете или да напазаруваме, а защо не и когато ни предстои пътуване. Но голямото предимство е, че

майките могат да продължат предишния си начин на живот,

да се срещат с приятелки, да не се затварят и изолират вкъщи – фактори, които предотвратяват следродилната депресия.

Когато родителите избират да носят своето бебе, те трябва да обърнат внимание на правилната положение на бебето в раницата. Крачетата трябва да са в специфичен ъгъл или позиция „М, която се гарантира с подходящи ергономични раници и се препоръчва от ортопеди. Що се отнася до гръбначния стълб – когато бебето е малко той трябва да е в позиция “C”.

Качествените продукти гарантират тази поза

и поддържат бебето в естествена позиция, такава, каквато би била, ако родителите са го прегърнали.

Разбира се, най-важното за всяка майка е да се чувства спокойна и уверена и да се вслушва във вътрешния си глас за това кое е най-добро за детето й.

Автор на материала е Косара Белниколова, ПР агенция ICreative

Facebook Twitter Google+

0 Коментара