От старостта не може да се избяга. Но стареенето може да се ускори или отдалечи. Даже се говори за „изкуството да се старее“. Това „изкуство“ може да бъде вродено, но може и да се постигне. Може да звучи невероятно, но както показва опитът, не стареят само тези, крито нямат време за това, т. е. хората, които живеят „с пълни обороти“, като рационално експлоатират своя организъм. Важно е също така умението да се води интензивен мисловен живот.

pair-1698495_960_720

Следователно, за да задържим стареенето, трябва да запазим своите интереси, да четем много, да се движим много, „да пулсираме“ с проблемите, да се радваме и да преживяваме всичко, което става около нас, както през младите години.

Необходимо е да знаем, че стареем неравномерно..

Очите стареят най-бързо. Остротата на зрението започва да отслабва от 5-годишна възраст. Косите, особено на мъжете, също стареят бързо. Още от 20-годишна възраст те са застрашени от побеляване и косопад. Кожата губи своята еластичност в резултат на обезводняването на организма. Между 25 и 70-годишна възраст съдържанието на вода в организма спада от 61 до 63 на сто. Първите бръчки (мимични) могат да се появят още на 20-годишна възраст. Мускулите започват да отслабват от 25-30-годишна възраст и по-бързо у хората, които водят седящ живот. Слухът започва да отслабва от 30-годишна възраст. Сърцето и кръвоносната система започват да стареят от 35-годишна възраст.

За да се забави процесът на остаряването

им, е необходимо да се обръща повече внимание на правилното хранене, да не пушим, да не злоупотребяваме с алкохол и да се насочим към туризъм или към някакъв друг вид спорт.

Съдържанието на минерални соли в организма, преди всичко в костите, намалява от 6 до 5 на сто между 25 и 70-годишна възраст.

Белите дробове намаляват своя обем

и сила от 40-45-годишна възраст. Бъбреците губят своята активност доста късно  – при 60-65-годишна възраст. Най-много им вредят лекарствата, особено когато се употребяват прекомерно.

Зъбите могат да ни служат до 70-годишна възраст. Но за тях трябва да се грижим още от 3-годишна възраст, да ги мием старателно и да ги лекуваме дори и при най-малки признаци на кариес.

Да продължим младостта си – означава преди всичко да се грижим за здравето си. А грижейки се за него, да не забравяме, че най-големият ни враг е… липсата на движение и на чист въздух, преяждането!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара