Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) ще нарастват през януари и дори февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито. Това обясни в интервю за БТА проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години.

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, посочи още тя.

Проф. Ива Христова отбеляза, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и (ОРЗ), а през декември броят им се повиши значително. „Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември имахме циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години, отбеляза проф. Ива Христова.

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

Тя информира още, че в момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система. В Европа и в света броят на новите случаи също намалява. „Единствено в Азия се отчита повишаване на заболеваемостта, като кривата плавно върви нагоре. И това не се дължи само на повишения брой случаи в Китай, където отпаднаха противоепидемичните мерки и това закономерно доведе до повишен брой заболели. Повишена заболеваемост отчитат и в Япония, Южна Корея и още редица азиатски държави. Предвид наближаващата лунарна нова година за тези държави на 21 януари и очаквания голям човекопоток към тях и обратно, се очаква повишаване на случаите COVID-19 в края на януари-началото на февруари и в световен мащаб“, отбеляза проф. Христова.

По думите ѝ в света изцяло доминира вариантът „Омикрон“, като в различните страни превалират различни подварианти. В САЩ набира скорост подвариантът XBB.1.5. и вече заема около 40% от всички новодоказани вирусни подварианти. В Европа доминира BQ.1, следван от BA.5. У нас все още доминира ВА.5. В Китай също доминира ВА.5.

„Всички тези подварианти се отличават с две основни характеристики: първо – по-добре се залавят за рецепторите на нашите клетки, и второ – заобикалят до известна степен имунната ни защита. Това им позволява да се намножават успешно в клетките на респираторния ни тракт, но не предизвикват по-тежко заболяване. Това са подварианти на „Омикрон“, а за него е добре известно вече, че засяга предимно горните дихателни пътища с оплаквания от носа и гърлото, но не и от белите дробове“, обясни проф. Ива Христова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара