Завръща се една от най-легендарните фентъзи вселени – СВЕТЪТ НА ДИСКА на сър Тери Пратчет. В следващите месеци на пазара поетапно ще се завърнат поредиците ГРАДСКАТА СТРАЖА, ВЕЩИЦИ, СМЪРТ, РИНСУИНД/МАГЬОСНИЦИ, ТИФАНИ СБОЛКИ, ИНДУСТРИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ и МОКР ФОН МЕНТЕБРАД.

Стражите стражите Светът на диска

Книгите са издание на изд. „Архонт – О“ и идват в оригиналния си формат и превод, а грешки от предишните издания са поправени. Книгите ще бъдат с познатите илюстрации на кориците, но с обновен дизайн. До читателите първо ще достигне поредицата ГРАДСКАТА СТРАЖА, която се състои от 9 книги: „Стражите! Стражите!“, „Въоръжени мъже“, „Глинени крака“, „Шовинист“, „Петият слон“, „Нощна стража“, „Туп!“, „Чудовищна команда“ и „Смрък“. Историите от тази поредица се фокусират върху Анкх-морпоркската градска стража, ръководена от Сам Ваймс, и проследяват как тя от запусната безполезна организация се превръща в модерна полиция.

Светът на Диска

В Анкх-Морпорк всичко е с главата надолу, както обикновено. Докато в „Стражите! Стражите!“ среднощен звяр преобразява гражданите на Анкх-Морпорк в нещо като малки овъглени бисквитки, във „Въоръжени мъже“ стражниците разгадават мистерията около нещо наистина гнусно, бродещо по градските улици. В „Глинени крака“ Ефрейтор Нобс се сдушва с тузарите на града. Междувременно в „Шовинист“ един внезапно появил се континент става повод за война, а пък в „Чудовищна команда“ една команда от жени се оказва в центъра на военни действия. И на Капитан Сам Ваймс изобщо не му е лесно: в „Петият слон“ усвоява тънкостите на външната търговия с лой; в „Нощна стража“ го удря мълния и той се връща 30 години назад в миналото; в „Туп!“ трябва да разгадае убийството на едно джудже, а в „Смрък“ отива на почивка, където открива труп още преди да си разопакова багажа.

Всяка книга от „Светът на Диска“ е самостоятелна история и може да се чете независимо от останалите. Отделните книги обаче съдържат препратки към други герои и събития от поредицата. За да бъде насладата от четенето пълна, в края на всяка книга е поместена таблица с препоръчителен ред за четене на книгите от „Светът на Диска“.

Пригответе се да се борите с престъпността и да разгадавате неразгадаеми случаи заедно с Капитан Ваймс и останалата част от бандата на ГРАДСКАТА СТРАЖА.

„Дай на човека огън и той ще се топли цял ден, подпали му чергата и ще те помни за цял живот“. – „Шовинист“

Тери Пратчет Terry Pratchett Image credit: Mark Kehoe—Express Newspapers/AP Images

ТЕРИ ПРАТЧЕТ е един от най-успешните съвременни писатели. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за света на Диска. Книгите му са продадени в над 100 милиона екземпляра по света и са преведени на над 37 езика. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен чуждестранен автор в САЩ. Много от историите му са адаптирани за екран и той самият е носител на множество отличия и награди. През 2001 г. печели медала „Карнеги“ за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и през 2009 г. получава рицарско звание заради приноса си към литературата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара