Горещи вълни като тези, които обхванаха Европа през последните години, ще стават по-чести и по-интензивни, а въздействието им ще бъде драматично, каза шведски експерт в сряда, цитиран от Синхуа и БТА.

„Притеснително е, че виждаме много по-драстични ефекти от тези, които предвиждахме само преди десетина години“, каза Микаел Карлсон, доцент по екологични науки и старши преподавател в областта на изменението на климата в университета в Упсала, пред шведската национална телевизия SVT. Коментарът му бе по повод на най-скорошната гореща вълна, която повиши температури над 19 градуса по Целзий в Полша и Чехия и до 17 градуса по Целзий в Холандия.

Тора Томасдотир, метеоролог от телевизия SVT, каза, че е „изключително необичайно“ толкова много температурни рекорди да бъдат счупени за така кратко време.

Карлсон добави пред SVT, че последната гореща вълна определено не може да се отдаде на изменението на климата. „Много е вероятно обаче да бъдат счупени още температурни рекорди през следващите няколко години“, добави той.

„Без съмнение ще бъдем по-често засегнати от екстремни метеорологични условия“, каза шведският учен.

Докато сегашното историческо зимно затопляне разбива рекорди в цяла Европа, Северна Америка се бори с много ниски температури и обилни снеговалежи.

Без да приписва горещите вълни на глобалното затопляне, Карлсон уточни, че цената на изменението на климата вероятно ще надмине всички досегашни оценки.

„Изменението на климата е може би най-скъпото бедствие, причинявано някога от човечеството. Цената ще е равна на тази на една нова световна война“, каза той.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара