Светлана Поченкова е основател и ректор на Институт по естетична медицина. Тя проведе обучителен семинар в България. Прочутият остеопат предаде знанията си в два мастер класа по нашумелите в целия свят мануални техники за лекуване, възстановяване и поддържане на двигателна, мускулна и цялостна телесна кондиция.

Червенокосата дама е трупала знания в редица страни, сред които Китай, Полша, Франция. Това й дава възможност да изгради успешна кариера в рефлексо- и мануалните терапии и остеопатията, на които е посветила 20 години от живота си. Преди 6 години Светлана Поченкова основава и Институт по естетична медицина в Москва, а някои от първите му курсисти вече са преподаватели и лектори в същото учебно заведение, както и по целия свят.

В Института по естетична медицина се практикуват и преподават най-ефективните техники, систематизирани и превърнати в ефективен курс за профилактика и лечение на доста проблемни заболявания. Не малка част от терапиите са патентовани като лично изобретение на Поченкова.

Нейните принципи, които преподава на авторските си семинари, са

„Красота чрез здраве“ и „Човекът е единно цяло“.

Като правило те са не толкова теоретични знания, колкото огромен практически опит за лечение с ръце.

Светлана споделя: “Още Хипократ е казал: „Болестта като такава не съществува, трябва да излекуваме самият човек“. Той също така твърди: „Винаги трябва да търсим причината и дори причината за причината“.

„Т.е. ако в един орган възникват изменения, това задължително ще предизвика изменения в други органи и системи. Та нали човекът е единно цяло!

Човекът чувства болка. Това е сигнал за тревога, подаден от вашето тяло. Не бива да казвате, че ви боли отделен орган – глава, кръст, коляно… Не, боли ви тялото в тази област. То се жалва, моли да разберете. А ние му даваме хапче и мислим, че сме решили проблема. Използвайки лекарството, ние намаляваме болката, но не виждаме причината.

А целта на моето лечение винаги е била да се отстрани причината, предизвикваща болестта и да активизирам защитните сили на организма“.

Светлана Поченкова, на база на дългогодишния си опит, прилага методи от висцерална терапия, постизометрична релаксация на мускулите, масаж Гуаша, хирудотерапия.

Точно тези техники тя представи на семинара си в София. И бе любезна да отговори на няколко въпроса.

За първи път ли идвате да обучавате свои последователи в България?

Не, в България обучавам в година и половина.

Значи спокойно можете да кажете от какви болести страдат българите.

Да, така е. Аз много внимателно наблюдавам българите и забелязвам, че у вас обръщат много малко внимание на стойката на децата. Днес прегледах млади пациенти – на 11 и на 17 години. И двамата са обременени с диагноза сколиоза. И двамата имат проблеми с вътрешните органи. Също така и двамата имат изпуснат, нелекуван рахит до едногодишна възраст, на който никой не е обърнал внимание. И когато попитах майката как се е получило това нещо, тя отговори, че всички лекари са й казвали, че всичко е наред. А децата имат деформация, вдлъбнатина на гръдния кош, което е явен признак за рахит, нелекуван навреме.

Затова бих искала да обърна специално внимание на детската методика, на техниките при подрастващите.

Какво ще кажете за българските си ученици? Те всички би трябвало да са медицински лица, след като вие сте лекар.

Аз много обичам студентите си, толкова добре се обучават на семинарите. Те са трудолюбиви и аз съм много радостна, когато по-късно ми показват снимки със своите резултати. При всички те са отлични. Неотдавна с удоволствие гледах мои студентки, които се занимават с ръчна пластика на лице. Само с един сеанс те постигнаха колосални резултати с пациентите си. Ръчна пластика е, когато само с ръцете си, без  инжекции, връщаме младостта. Защото спазваме кредото, че човек е едно цяло и ние се занимаваме с целия организъм, а не само с лицето. Основният принцип на нашата терапия е „Красота чрез здраве“.

Колко души сте обучили точно на тази техника, защото в момента в България стремежът към младост е доведен почти до истерия?

200 човека. И аз много се гордея с тях.

Цялото лечение, което извършвате, като изключим хирудотерапията (тя е с пиявици), вие правите само с ръце.

Аз работя единствено с ръце.

Т.е. и диагностиката, и лечението са само с ръце?

Да. Преди малко приех пациентка, при която установих, че има онкологично заболяване, преди да съм я прегледала. И тя го потвърди.

Как стигнахте до вашата методика, защото вие имате различни видове терапии – чрез опита или чрез обучение в Китай, където сте живели и работили дълго време?

Обучението играе голяма роля. То е от огромно значение. Винаги казвам на всичките си студенти: „Живота си дължим на родителите си. А добрия, хубавия си живот, дължим на учителите си“. Напълно съм съгласна с тези думи на Александър Македонски. Аз съм благодарна на своите учители, които ми дадоха знания. Но искам да подчертая, че трябва да се познават много методики и техники. И комплексно да се използват за здравето на човека.

От лични наблюдения, мога да заключа, че българите основно ги боли гърбът, така ли е?

В началото на разговора ни говорих за това колко е важно да се наблюдава растежа на детето, неговата стойка и осанка. Според мен у вас няма правилен подход към подрастващите и тяхната стойка. Ние трябва да знаем, че до четиригодишна възраст трябва да се изправи варус или валгус (различни видове деформации на краката) при децата, че само до 6-годишна възраст малчуганът може да има т.нар. „доучилищна“ осанка, че има много видове нарушения в стойката. Децата трябва да се наблюдават. Към 10-годишна възраст костите вече са се оформили. До това време, ако говорим за счупване, то прилича на прекършване на зелена клонка – повече се огъва, отколкото счупва. Докато след 10 г., клонката вече е суха и както при възрастен човек, костите се чупят наистина.

Ако до 10-годишна възраст никой не забележи проблемите в стойката, не види, че има рахит, ако не са взети мерки за дисплазията, плоскостъпието, кривите крака, ако не е лекуван валгусът (изкри­вяване на част от крайник навън от срединната линия на тялото, напр. валгусна деформация на тазобедрената става, на коляното, на палеца на ходилото), то естествено, че накрая имаме нарушения в гръбначния стълб.

А начинът на живот после? От колата – пред компютъра?

По-скоро мисля, че този начин на живот задълбочава, влошава проблемите, на които не е обърнато внимание в детството.

Ако ситуацията вече е влошена, какъв е начинът да се спаси положението?

Има методики, на които аз съм обучила вече специалисти в България. Те са мануални терапевти. Ние работим с всеки мускул. Построяваме структурата на тялото. Съществуват лицеви терапии, при които работим с фасциални вериги. При висцералната терапия работим с всеки вътрешен орган. Отново искам да ви обърна внимание, че човешкият организъм е едно цяло. Не е възможно да имате нарушение в гръбнака и това да не се отрази на вътрешните органи в тялото. И обратното. Проблем във вътрешните органи се отразява върху гръбначния стълб или в ставите.

След като всичко е комплексно, това означава ли, че вие се опитвате да промените и начина на живот на пациента, за да му помогнете да оздравее.

Това означава само едно – аз започвам да живея живота на пациента. Задължително правя диагностика с ръце. Никога не разчитам на готови епикризи. Естествено, обръщам внимание на лабораторните изследвания. Ако студентите ми са довели пациент, заедно провеждаме клиничен преглед. Разписваме план за лечение. Какъв комплексен подход ще е най-подходящ в случая. Какви методологии ще използваме, какви техники.

След това наблюдавам как се развива лечението и контролирам действията. Няма значение колко много са хората, старая се да обърна задълбочено внимание на всекиго.

Има ли в лечението нещо, което е специфично, което сама сте измислили и сте стигнали до него чрез вашата практика?

Ръчната пластика е мой, авторски патентован метод. Това е собствената ми методология. Правя семинари и по комплексно лечение на целулит, защото това не е козметичен дефект, а заболяване, диагноза – липодистрофия. Аз питам студентите си на семинара „Как може, ако човек е едно цяло, и даден проблем влияе на целия организъм, на храносмилането, на лимфната система, да вземем крака като отделна част и да обработваме само него?“. Ние трябва да си зададем въпроса „Защо се е появил целулитът и къде отива?“. Понеже прекрасно знаем, че липодистрофията – това е промяна в живота на клетката. Междуклетъчната течност се появява и притиска клетката. И трябва да решим проблема по правилния начин.

Забелязали ли сте, че страшно много хора в България страдат от варикоза?

Наистина разширените вени са голям проблем.

Огромен!  А знаете ли, че още през 1541 година италианският лекар Фабрициус е описал разбирането за клапаните във вените. Със студентите си обсъждам, че летим в Космоса, а до ден днешен не можем да решим въпроса с разширените вени. Но въпреки това, имаме методология, която позволява да подобрим състоянието и по този начин да заздравим целия организъм. На това обучавам студентите си.

И когато работим с целулита, да обръщаме внимание и на вените. Да лекуваме комплексно. Защото проблемът далеч не е само естетичен. Основното е постигане на красота чрез здравето.

Гложди ме въпросът не ви ли преследват естетични хирурзи, производители на филъри. Изобщо представители на цяла индустрия, на които можете да вземете хляба.

Трудно е да ме преследват, защото нямам никакви корекции по лицето и тялото си. Аз съм привърженик на работата с ръце. Основната ми цел е да подобря здравето на тялото и след това всичко останало от само себе си ще стане красиво.

Забелязвам много хора в България с асиметрични лица, поради проблем с лицевия нерв. Никой не се замисля защо. Бодат си там нещо лекарите… Но това не решава въпроса, понеже  работят върху следствието, а не върху проблема.

Очевидно вашият подход е комплексен, и ако има проблем с бъбреците, го лекувате, макар да има изкривяване на гръбнака, свързан с него.

Задължително лекувам всичко! На това обучавам и студентите си. Всеки сеанс започваме с работа с централната нервна система. Търсим да възстановим инервацията. Задължително работя и със сензорите. Също така отварям диафрагмата. Работят с жлъчката, с черния дроб. Питахте ме за бъбреците. Много интересен въпрос, защото ако има птоза (смъкване) на бъбрека, във втората степен на смъкване, получаваме не само болки в гърба и в кръста, ами и болки в бедрата, в долната част на корема. Спускайки се надолу, бъбрекът прищипва нервите и пациентът идва с оплакване за болки в краката. Първото, което ще направя е да му прегледам бъбреците. Подходът е комплексен!

Планирате ли да дойдете отново в България?

Да, през януари отново ще съм тук. Ще направя уникален семинар. Искам да подготвя цяла плеяда от специалисти-терапевти, на които мога да разчитам, да съм сигурна, че прилагат правилно методиките ми.

Ще направим комплекс от мануална, фасциална и висцерална терапия. Ще обучим студентите по него. И след семинара всеки ще има възможност да лекува пациента комплексно. Ще е запознат как да работи с жлъчката, с бъбрека, как да подходи към фасциалните вериги, и съответно как правилно мануално да възстановява мускулите.

Вероятно много работите и със спортисти?

О, да! Спортистите са отделна тема за друг разговор. Но много от студентите ми са треньори на гимнастици. Идват да се обучават при мен, за да помагат на своите спортисти. И футболистите са много.

Първият курс, който д-р Светлана Поченкова ще проведе през новата година, е тридневният модул Остеопатични техники. Той ще се проведе от 12-ти до 14-ти януари 2020 г. в София, и ще бъде посветен на превенция, оздравителни методики и рехабилитация на проблемни области.

За повече информация следете официалната фейсбук страница на организаторите от Европейски TCP Център: https://www.facebook.com/europeantcpcentre/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара