Какво са диуретиците?

Диуретиците (и по-точно синтетичните такива), които често се наричат и „водни хапчета“, са медикаменти, които стимулират отделянето на урина от бъбреците и така помагат на тялото да се изчисти от излишната вода и сол (натрий) в организма.

Предназначение

Диуретиците намират приложение основно в медицината за лечение на високо кръвно налягане, отоци в крайниците, сърдечносъдови проблеми, натрупване на течности в коремната област и други. За приема на диуретик като медикамент се иска лекарско предписание.

Но те се срещат и под формата на хранителни добавки, обикновено като екстракт от някакъв естествен продукт и в този си вид не изискват лекарско предписание.

В спорта диуретиците се търсят главно с цел бързо отслабване и по-добра дефиниция на тялото или пък за краткотрайно преодоляване на застой, причинен от водна задръжка.

Но независимо от формата, в която се приемат, те имат своите предимства и недостатъци, за които трябва да знаем, за да направим правилното решение и добре да преценим дали са подходящи за нас и нашата конкретна цел (като изключим здравословните проблеми).

Видове диуретици

Има най-различни категории диуретици, но тук ще обърна внимание само на най-често срещаните според мен – бримкови, тиазидни и калий-съхраняващи. Всеки от тези видове въздейства по различен начин на бъбреците и може да има различно приложение, действие и странични ефекти. Ще ги разгледаме накратко:

Бримковите диуретици пречат на способността на бъбреците да реабсорбират натрий (сол), като по този начин се увеличава загубата на натрий, а заедно с него и водата, чрез урината. Действието им е сравнително бързо и краткотрайно.

Тиазидните диуретици стимулират изхвърлянето не само на натрий, но и на хлор с урината, така че и водата да се отделя с тях. Тяхното действие е по-слабо и бавно.

Тези два вида диуретици обаче имат неприятен страничен ефект – заедно с натрия изхвърлят и голямо количество калий от организма, което може да доведе до недостиг – т. нар. хипокалемия.

И тук идва ред на третия вид:

Калий-съхраняващите диуретици – те блокират замяната на натрий с калий, което води до екскреция на натрий, но значително по-малка загуба на калий.

Други странични ефекти

Дори и под формата на хранителна добавка (като по-лек вариант), диуретиците все пак крият определени рискове и трябва да се приемат отговорно и контролирано, защото могат да доведат до редица странични ефекти.

Освен от хипокалемия при неправилна употреба има риск и от дехидратация, констипация (запек), обриви, електролитен дисбаланс, мускулни крампи, замайване и отпадналост. Затова винаги е добре да се направи консултация с лекар, преди да се вземе решение за употреба на диуретик.

Разбира се, това че диуретиците имат странични ефекти, не значи непременно че всичките ще се проявят при теб. Като цяло те са безвредни, ако приемът е контролиран и съобразен с лекарско предписание, а страничните ефекти са по-скоро резултат от неправилна употреба или в комбинация с определени физически състояния/заболявания.

За кого НЕ са подходящи?

С особено внимание към тези медикаменти трябва да подходят:

  • Хора, които имат проблеми с бъбреците или черния дроб
  • Хора, които страдат от дехидратация
  • Хора, които имат неравномерен сърдечен ритъм
  • Жени по време на бременност и кърмене
  • Хора над 60-годишна възраст
  • Хора, страдащи от подагра
  • Диабетици

Освен това много лекарства могат да взаимодействат с диуретиците, така че при прием на други медикаменти това също трябва да се вземе под внимание. Още една причина за консултация с лекар преди употреба!

Натурални диуретици

Веществата в някои храни и напитки също могат да действат диуретично на организма. Може би най-добре познатите са кафето, някои видове чай и алкохолът. Освен това, естествен диуретичен ефект могат да имат някои билки и растения, сред които глухарче, джинджифил, мечо грозде, магданоз, глог, хвойна, целина, диня…

Но макар да има известен брой изследвания по този въпрос, няма категорично научно доказателство, че диуретичният ефект на тези и други билки е достатъчно добър, за да може да се разчита изцяло на тях. Така че е много вероятно и самият ефект от приема им да не е особено задоволителен. (Повече по темата можеш да научиш тук)

А и ако си се насочил към диуретиците като помощник в отслабването и изхвърлянето на задържаната вода, има и други доказани методи за това – просто ограничи солта в менюто си и евентуално намали въглехидратния прием. Редовната физическа активност също помага.

Заключение

Моето мнение е, че диуретиците по същество не са нещо лошо или вредно. Това все пак са медикаменти и когато се използват контролирано и по предназначение, могат да бъдат надеждни помощници в борбата с редица болести.

Но до тях често прибягват и хора, които просто искат да отслабнат или да се оформят набързо за лятото. Препоръчителният прием и страничните ефекти в такива случаи лесно се пренебрегват и крайният резултат може да бъде неприятен…

Ето защо ще се повторя още веднъж – независимо дали става въпрос за медикамент или хранителна добавка, винаги е добре приемът на диуретици да бъде предварително съобразен с лекарска препоръка. А когато говорим за диуретиците като средство за отслабване – те трябва да се разглеждат само като краен, краткотраен вариант.

От сайта на фитнес инструктора Страхил Иванов. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара