Най-голямата стена от ресторанта El Sueño del General (Мечтата на генерала) във Валория ла Буена в испанската област Кастиля и Леон представлява пано от наредени една върху друга легнали осем хиляди бутилки вино. „Творбата е в чест на бога на виното Бакхус и продължава да расте“, казва за „Жената днес“ Енрике Консехо, един от наследниците на действително съществувалия генерал.

Част от палацото е било хан още през Х век, а сега семейството го е превърнало в Posada Real Concejo Hospederia: бутиков селски хотел с 14 стаи, ресторант за 400 души и изба с няколко златни медала от последните международни изложения. Той е част от маршрута на вино Cigales (www.rutadelvinocigales.com), известен най-вече с вината розе и през 2016 година е избран за

най-добър хотел за енотуризъм в Испания.

Сред по-оригиналните предложения на изба Concejo е дегустация на вина със сирена и мед, първо поотделно, а след това и някои комбинации. Избата работи  с местните производители на мед Montes de Valveni, носители на наградите за най-добър мед в Испания и Португалия за 2015 и 2016 г. Преди осем години две млади семейства започват като хоби с шест кошера, а днес имат шестстотин. Сред атракциите за гостите тук е и посещение сред кошерите със защитни костюми, а след това дегустация на няколко вида мед (от мащерка, розмарин, лавандула) с разяснение на различните нотки и нюанси – подобно на дегустацията на  вино.

Виненият регион се простира между градовете Валядолид и Паленсия и носи името на село Сигалес. Областта, концентрирала преди векове голяма власт и богатство, е известна с архитектурното си наследство от

внушителни църкви, параклиси, манастири и къщи.

Високо разположената месета е добро място и за наблюдение на звезди.

Най-любопитни са подземните изби, над хиляда и двеста на брой. Те са и естественият „хладилник“ отпреди три-четири века. Една от тях в Мусиентес е превърната в малък музей. „Виното е било необходимост като хранителен продукт. Семейства, които нямали достатъчно средства, замествали калориите от месото например с тези на виното.

Нормална детска закуска била попара с хляб, вино и захар.

Един мъж изпивал по 4-6 литра на ден, без да се напива. В онези години важно било количеството, а не качеството. Така е до 70-те години на ХХ век“, разказва уредничката Глория Мартин. Днес много от избите се използват като социални клубове или за барбекю. Някои са превърнати в ресторанти като Bodegоn el Ciervo в Кабесон де Писуерга или La Cueva в Мусиентес.

Избата Valdelosfrailes, част от големия винен лейбъл Matarromera, все още отглежда по-редки и трудни за обработване местни сортове. „Пийте вино както намерите за добре и както ви харесва, но пийте. Идеята, че виното е нещо ексклузивно и сложно за разбиране, го отдалечава от народната култура“, казва Чело, пиар на Matarromera. Те произвеждат също екологичната козметика Esdor на базата на вино и предлагат cosmetricata: дегустация на вино и тестване на козметика.

През 2013 година братята Алфредо и Пабло от изба Alfredo Santamaria решават за 70-годишнината на баща си да му подарят специална селекция вино от 70-годишни лозя, което им носи и златен медал от виненото изложение в Брюксел. Освен избата семейството ръководи и хотела Trascasas с осем стаи. Всяка е кръстена на сорт грозде – мерло, каберне, москател, менсия. Раул Ерерас, директор експлоатация в избата, си спомня как наскоро загубва поръчка от Дания за 25 000 бутилки.

„Клиентът каза, че по интернет е открил същата бутилка с по-ниска цена дори от тази, която ние му даваме на едро. Ставаше въпрос за онлайн магазин, в който бяха останали няколко бутилки и те бяха решили да ги продадат на промоция. Колкото и да му обяснявахме ситуацията, продажбата пропадна. Естествено, изкупихме бутилките от магазина и вече не работим с тях. Така че понякога изпитвам паника от продажбите онлайн“.

Тук за довиждане казваме: Здраве и хубаво вино, сбогува се Алфредо Сантамария.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара