Навън застудя, а в НДК ни очакват над 300 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина.

На 1 и 2 декември, събота и неделя, в зала 8 на етаж 5 в НДК ще се проведе традиционният Балгански фестивал на ракията.

За първи път ще видим премиери и нови продукти – като ракията от фурми „Касаба“, като за всяка продадена бутилка ще бъдат дарени 2 лв за Българската Коледа. Можем да се запознаем с ракии от анасон и мед, от пъпеш, с китайска напитка от сорго, с една от най-добрите кашаси в света и много други премиери.

На място ще гостуват и две сръбски дестилерии, а гост-напитки ще бъдат джинът и водката. Ще присъства и най-големият производител на ликьори в цял свят със запазена марка черешки мараскино; първият и единствен сух джин от о. Айла, Шотландия, съдържащ 22 подбрани на ръка билки и цветове; дестилиран джин от маслини, мащерка, розмарин, босилек, кардамон, кориандър, хвойна и цитрусови плодове, предварително накиснати за повече от година в специални глинени делви; джин с български кориандър, боровинки, къпини и кори от портокал.

Сред коктейлите е уникален джин, дестилиран включително от целина и кориандър, с традиционната хвойна, ангелика, портокалова кора и кардамон. Сред водките е представена ръчно правена от 100% царевица, дестилирана 6 пъти. Музеят на водката от гр. Каварна ще разкаже за историята на водката, а в онлайн игра наградата е дегустация на 3 вида водка с черен хайвер.

На изложението ще са представени различни марки узо: Сертико, Митилини, Казанисто, Ципуру Мавро Родо, както и анасонови напитки от съседна Турция.

В събота от 16 ч. Светлин от „RakiaSHOP“ и Дарко от „5L Speakeasy Bar“ ще представят две по-редки и уникални ракии, после ще направят коктейли – малиново негрони и още. Коктейлите с ракия ще се предлагат в биочаши, изцяло изработени от растения – без никаква пластмаса. Ето и някои примери: –            „Old Rakia Fashion“ коктейл със сироп от печени чушки; „Apricot Rakia Sour“ със сироп от чубрица; греяна ракия с мед. От 17 ч. пък ще ни посвирят „Echoo Balkan Samba“ – може ли да има взаимодействие между балканския фолклор и самбата, предстои да разберем.

Хранителната зона на феста ще изобилства с тематични балкански менюта, продукти с трюфели, натурални меса и продукти от истинската природа. Селски продукти за градски хора и различни вкусни и пикантни ястия очакват гостите и посетителите на фестивала.

За улеснение на всички гости на Balkan Rakia & Spirits Fest през цялото време ще работи промоционален магазин, където продажбите на алкохолни продукти ще бъдат на цени на производител и ще може да зарадвате своите близки с коледни подаръци. Входният билет е 15 лева, който осигурява посещение на щандовете и дегустации плюс подарък – брандирана стъклена дегустационна чаша. Билети могат да бъдат закупени през сайта besttickets.bg и на място. Организатори са Националната лозаро-винарска камара и експертите от „Експо Тим“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара